"Непреодолими пречки оттук-нататък няма. Има нужда от още малко техническа работа", каза след тристранната среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

По всички ключови въпроси от същностна важност за Патриотичния фронт бяха намерени общи формулировки между трите формации, каза още Радан Кънев, цитиран от Novini.bg.

Съдействието на РБ към момента е основен фактор за изграждане на мнозинство в парламента, добави Кънев. Каквото е поискано от Патриотичния фронт, е съгласувано и ще бъде отразено в окончателния вид на програмата. Имаше различни теми, свързани с изборното законодателство, установяване на тридетния модел, който е съвпадение между ПФ и ГЕРБ, обясни той. 

Кадрови въпроси

Кънев отрече на тристранната среща да са обсъждали кадрови въпроси. Не съм толкова силен, че моят пост да срути правителството, пошегува се той, попитан защо няма да бъде вицепремиер.

Трябва да доработим, така че след час ще продължим срещата, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Красимир Каракачанов допълни, че има неща за довършване. 

АБВ в управлението

Тристранната среща бе прекъсната, за да може преговорният екип на ГЕРБ да се срещне и с представители на АБВ. В стаята на ГЕРБ в Народното събрание влязоха Румен Петков и Ивайло Калфин. На срещата се очаква да стане ясно дали АБВ ще участва в управлението. 

Вчера Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Радан Кънев обявиха, че предвиждат министерско кресло за формацията на Георги Първанов. Очакванията са на Ивайло Калфин да бъде предложен постът на министър на социалната политика. 

Припомняме, че след консултациите при президента днес и след като взе мандата, Бойко Борисов заяви, че ако не се разберат ГЕРБ, РБ и ПФ помежду си, ще върне мандата.