Не желаем кабинет на статуквото, кабинет за уреждане на обществени поръчки, каза Радан Кънев от Реформаторския блок

Реформаторският блок е важен с резултата си и с позицията си в Народното събрание. Шанс за разпадане може да се върти в главите само на безумци. Ние пробиваме по един уникален начин сред младите избиратели, Това каза Радан Кънев от Реформаторския блок в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

Различни позиции 

В РБ има видими различия. Въпреки това ние създадохме една култура различията да не се замитат, а да се чуват, именно заради това сме уникални, посочи Кънев. След като се чуят различните позиции се достига до общата позиция на РБ. 

Според него някои крайни позиции в блока се дължат на младостта и неопитността на отделни политици. 

Виж още: Става все по-малко вероятно да има коалиция между ГЕРБ и РБ

Дясно правителство

Темата Бойко Борисов не седи в момента на масата. Ние сме за това да има правителство. Ние можем да участваме само в реформаторско правителство. Това означава реформа в съдебната система, в здравеопазването, разследване на злоупотреби и т.н. Нужно е да има мнозинство, защото без него няма как да се случат реформите. 

Хубавото в РБ е, че всичко, което сме казали преди изборите го отстояваме и сега. Нашата позиция е, че е много по-добре да има нови лица в управлението на страната. 

Кънев отново подчерта, че РБ предпочитат да се сформира дясно правителство. Ние сме длъжни да дадем на нашите избиратели реформаторско правителство. Първото нещо е реформаторската програма. 

Виж още: Реформаторите: Положението е нестабилно

Коалиция с ГЕРБ

Попитан защо увъртат за коалиция с ГЕРБ, след като са членове на едно семейство с ГЕРБ (ЕНП), Кънев отговори аз и с детето си съм едно семейство, но то не носи парите вкъщи. Общото между ГЕРБ и РБ са много, но има и различия. 

Радан Кънев увери, че ще участват единствено в коалиция с кратък мандат и ясно очертани позиции. Това правителство ще има задачата да направи много тежки и спешни реформи. 

Виж още: Кой влиза в новия парламент (по избирателни райони)