Това се случи по време на традиционната годишна пресконференция на руския президент, на която присъстваха 1200 журналисти. Над три часа в Международния пресцентър руският президент отговоря на въпроси на журналисти

Руският президент Владимир Путин, който обикновено е много дискретен в личния си живот, изненада всички като призна индиректно, че е влюбен, предаде АФП.

През април 2013 г. Путин обяви публично, че се е развел със съпругата си Людмила след 30 години брак, припомня агенцията.

Любовта на Путин

В отговор на въпроса за личния му живот днес той разказа случка от миналата година.

"Европейски приятел, един голям лидер, ме попита миналата година: Влюбен ли си? Аз го попитах: Какво искаш да кажеш? Той ми отговори: Обичаш ли някого? А аз му отвърнах: Да. Тогава той ме попита: А някой обича ли теб? и аз му отвърнах: Да. Тогава той ми каза: Толкова по-добре", каза Путин и предизвика усмивките на журналистите.

После руският президент добави, че всичко в личния му живот е наред и прикани журналистите да не се притесняват за него.

Путин посочи, че е в добри отношения с бившата си половинка и че двамата се виждат редовно. С децата си също се виждал редовно, но не толкова често, колкото му се искало, предаде ТАСС.

АФП припомня, че руската преса наруши мълчанието около личния живот на държавния глава и писа, че той има връзка с бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика и настояща директорка на важна прокремълска медийна група Алина Кабаева. 

"Московский кореспондент" през 2008 г. съобщи, че Путин се е развел тайно, за да се ожени за Кабаева. Тогава президентът опроверга открито тези твърдения, а вестникът беше закрит.

Руската икономика

Възможно е икономиката на Русия да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015-а, но това зависи от прекалено много непредсказуеми фактори. Ръстът на Русия ще се възстанови до две години, тъй като световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси, но диверсификацията на икономиката на страната е ключова цел, каза Путин, цитиран от БНР

И добави: Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят нормализирането на икономиката.

Владимир Путин подчерта, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% за дълго, но това е необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар. По думите му, при високият лихвен процент, определен от Централната банка, ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити. 

Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на такава стабилност можем да се развиваме.

Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори и добави, че най-важната задача пред Русия е да води собствена икономическа политика. 

Основният фактор според него е цената на петрола. Президентът подкрепи политиката на Централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира, но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените.

Според Путин най-важното е подпомагането на хората и запазването на социалната подкрепа, но той добави, че е възможно те да бъдат свити.

Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост, заяви Путин. 

Данъчни облекчения

Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация. Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.

Путин заяви, че Русия не е заплашена от "бюрократизация" на процеса на вземане на решение, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Той добави, че е важно да се създадат благоприятни условия за бизнес, но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол. 

Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута, заяви Путин. Той посочи, че борбата с инфлацията при бензина и хранителните продукти е най-важната цел на правителството.

Цента на петрола

Президентът коментира, че ниската цена на петрола се отразява зле на петролните фирми, тъй като това значи, че те няма да могат да инвестират в проекти за труднодостъпни находища с по-висока себестойност. 

Той изрази съмнение, че за балансиране на цената на петрола е необходимо споразумение между САЩ и производителите от ОПЕК.

Украйна

Путин говори и за кризата в Украйна. Според него основната задача при решаването на проблема е да се намери мирно решение, в съответствие с международното право и правото на самоопределението на народите. 

Според него всички трябва да уважават правата на жителите на Югоизточна Украйна. Той посочи, че трябва да бъдат възстановени икономическите връзки с Донбас, а банките в областта - отворени отново. 

Путин се обяви за спазване на споразумението от Минск. Той добави, че е сигурен в желанието на Петро Порошенко да разреши кризата, но за това пречат други представители на украинската власт. 

Според него сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна.

Русия има естествено желание да се съхрани като нация и като държава.

Смятам, че ние сме прави в украинската криза, а Западът греши, заяви Путин и добави, че наложените срещу Русия санкции са в разрез с международното право.

Владимир Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били невъоръжени журналисти, които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в организиране на терористична дейност.

Международните отношения

Руският президент посочи, че основният проблем на международните отношения днес е, че Западът решил, че е спечелил Студената война, но не е спрял да строи стени след нея въпреки всички опити за помирение и жестове на Русия.

На въпроса на Би Би Си дали той е наредил създаването на нова Студена война и ежедневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство, президентът отвърна, че Русия единствено защитава своите национални интереси и не напада никого във военен или политически смисъл. 

Според него Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за осигуряване на сигурността си.

Путин заяви, че след разпада на СССР Русия е прекратила полетите на стратегическата си авиация, но въпреки това САЩ и други държави са продължили да ги извършват, и по тази причина преди няколко години те били възстановени. 

Какво правят американски ядрени оръжия в Европа, запита президентът. САЩ създаде опасност за нас, като разположи ПРО в Аляска и Европа. Въпреки това твърдят, че ние сме заплаха, добави Путин.

Владимир Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси. 

Що се отнася до новите договорености с Турция, руският президент заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа, добави той.

В края на пресконференцията руският президент Владимир Путин заяви:

Съхраняването на макроикономическата стабилност и икономиката е най-важната ни задача. Икономиката ни обезателно ще се приспособи към ниските цени на енергоносителите и ще се диверсифицира. 

Ние ще укрепим позициите си както вътре в страната, така и на международната сцена и световния пазар. Най-важното е защитата на социалното благополучие на хората. Всички проблеми на хората ще бъдат решени.