Които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят при нас, препоръча руският президент

Евреите от страните в Европа да се заселят в Русия, защото така ще бъдат на сигурно място - за това призова президентът Владимир Путин, след като се срещна в Кремъл с делегация на Европейския еврейски конгрес. Той подчерта, че Москва разглежда организацията като естествен съюзник в борбата срещу антисемитизма, информира кореспондентът на БНР в руската столица.

Според Путин Европейският еврейски конгрес се бори много ефективно срещу проявите на ксенофобия и крайните действия на нетърпимост.  По думите му той е пряк партньор за запазване на спомена от Втората световна война, без да се изкривяват историческите факти, свързани с Холокоста, които Путин определи като "катастрофа от общочовешки характер".

Виж още: Оцелял от Освиенцим: Наричаха ни "сапуни"

Руският президент благодари и за действията на Европейския еврейски конгрес, че спират "открито и без колебания" всякакви действия по героизиране на нацистките и фашистките режими.

Отговаряйки на реплика на ръководителя на Европейския еврейски конгрес Вячеслав Кантор за лошото и несигурно положение на евреите на Стария континент днес, подложени на натиск, Путин предложи на евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия.

"Да идват при нас. От Съветския съюз си тръгваха, нека сега се върнат", каза руският държавен глава, цитиран от електронните медии в Москва.

В отговор Вячеслав Кантор заяви, че "това е принципно нова фундаментална идея" и обеща задължително да я обсъди на конгрес на организацията.

Виж още: Руската връзка на Леонардо ДиКаприо

Източник: BNR.bg