Според политическия психолог Антоанета Христова премиерът се е съгласил на интервюто, за да даде неформален старт на кампанията за местните избори

"Вероятно премиерът Бойко Борисов наистина е сърдит на медиите. Вчера той изглеждаше напрегнат и по някакъв начин поставяше бариера, която в предишния му активен период в медиите не се забелязваше - бариера между него и аудиторията и него и водещия".

Така коментира политическият психолог Антоанета Христова в интервю за БНР по темата за интервюто на премиера Борисов вчера за Би Ти Ви.

По думите ѝ Борисов не е успял да покаже адекватна реакция по социалната тема.

"На един сериозен въпрос по темата нито имаше отговор на проблемите, нито перспектива как могат да се решат, а беше по някакъв начин сърдита аналогия със собствения живот. (…) В момента хората се чувстват много зле. И ако нямаш сензитивност да имаш обратна връзка и да реагираш на това състояние, попадаш в риск, което се случи вчера. Рискът беше да казваш послание "ние можем", "ние правим", "ние го правим през пътищата и всичко, което строим", и в същото време да не си критичен и да не даваш перспектива на най-голямата тежест", коментира Христова.

По нейните думи Борисов не е успял да излезе от рамката, използвайки неговото типично "аз", което е характерно за лидерите, които имат много голямо его.

Тя коментира, че най-вероятната причина за съгласието на премиера за това телевизионното интервю е даването на неформалния старт на предизборната кампания за местните избори.

"Събираемост"

Според социологът и политолог Първан Симеонов ключовата дума в цялото интервю на Борисов е била думата събираемост.

"Мандатът на ГЕРБ прилича на нещо като четири С-та – строителство, събираемост, стабилност, саниране. Второто, което това интервю каза, е, че ДПС постепенно зави надясно и се превърна в скрита коалиция с ГЕРБ. Третото е опитът на президента Плевнелиев да постигне евроатлантическа легитимация за втори мандат и ми се струва, че Борисов още няма план по тази тема. Четвъртото, което се видя в интервюто, е, че Борисов си е същият Борисов от първия мандат", каза още Симеонов.

Източник: БНР