Изследване на CareerBuilder, в което участие са взели близо 6000 трудещи се, показа тревожна тенденция: близо половината (44%) анкетирани заявяват, че са качили килограми от момента, когато са започнали да работят.

36% от тях са качили около 5 кг, а 14% са качили 10 и повече килограми. От друга страна, 16% са онези, които, напротив, са намалили теглото си.

Оказа се, че има професии с по-голям риск от затлъстяване заради малоподвижните дейности, с които са свързани. Други фактори са високото ниво на стреса, което води до хормонален дисбаланс, или просто близостта до много и висококалорична храна, пише profit.bg.

Сред най-опасните професии челните места заеха мениджърите в туристически агенции, съдиите, прокурорите и адвокатите. Следват социалните работници и учителите. С висок риск да натрупат тегло са още дизайнерите, архитектите, секретарките, лекарите, полицаите и пожарникарите.

Защо пълнеем на работа?

Повече от половината служители (54%) приписват напълняването си на това, че прекарват по-голямата част от времето седнали, на бюрото си, като половината от напълнелите дори ядат обяда си на бюрото (56%).
37% ядат, когато са под стрес.
19% пропускат хранения заради липса на време.
18% обвиняват за теглото си необходимостта да обядват с клиенти или честите служебни коктейли, на които се пие алкохол.
Още 16% се изкушават от бонбоните и сладкишите за клиентите в офиса.
10% се чувстват длъжни да се хранят с колегите си, дори и да не са гладни.

А какво става със спорта?

Оказва се, че служителите като цяло полагат старания да запазят здравето и добрия си външен вид. Едва 10% признават, че не спортуват и не правят нищо, за да предотвратят вредите от заседнали начин на живот. 59% пък са онези, които казват, че спортуват редовно.

Няколко съвета как да се предпазим от затлъстяване

На първо място от CareerBuilder съветват да не занемарявате тренировките си през работната седмица:
- Ползвайте стълбите вместо асансьора, разходете се, ако можете, до офиса, отидете до бюрото на колегата, вместо да пратите имейл. Колкото и малко да е това движение, то е по-добър вариант, отколкото да останете като закован на стола си.
- Опитайте се да ползвате паузите, за да направите лека гимнастика. Ако имате възможност, запасете се с гирички, въженце... Или просто се разходете през почивката.
- Дръжте в изобилие плодове и зеленчуци в хладилника в офиса, за да притъпите пристъпите на глад.
- Носете си обяд от къщи- освен че е по-икономично, само така може да сте сигурни в начина му на приготвяне и че не носи скрити рискове за вас.
- Пийте много вода - не забравяйте, че човекът е 60% вода. Дехидрацията влияе еднакво зле и на мускулния ви тонус, и на умствения труд.