Протест срещу повторното назначаване на Вежди Рашидов за министър на културата

Скулпторът и професор в Художествената академия Велислав Минеков обяви напускането си на Реформаторския блок. Решението си той публикува на профила си във "Фейсбук":

"Скъпи мои приятели и съмишленици,

Утре, след разговор с председателите в РБ възнамерявам да прекратя своето кратко, безплодно и неуспешно политическо съпричастие. Компромисите, които направих бяха напълно съзнателни. Вярвам в идеите и програмите, които създадохме. Нормалността има шанс ако бъде пожелана.

Напускам ви отчаян.

Моля ви да ми простите.

Велислав Минеков"

Вероятните причини

Най-вероятната причина за напускането на проф. Минеков е обявяването на Вежди Рашидов отново за министър на културата. Между двамата има остра неприязън, като проф. Минеков не веднъж е обявявал, че се бори срещу мутрите в културата, като също така често обвиняваше Рашидов в некомпетентност.

Сблъсък между двамата имаше още по времето на предишното управление на ГЕРБ, когато Рашидов предложи Бойко Борисов за почетен член на Съюза на българските художници. Тогава Минеков протестира остро и не позволи това да стане.

Протест срещу Вежди Рашидов

Междувременно в социалните мрежи се организира протест срещу връщането на Вежди Рашидов на поста министър на културата. Той ще се проведе днес от 18:30 часа пред Народното събрание. 

Протестът се организира във "Фейсбук", като към момента участие са потвърдили над 400 души.