Борисов обяви, че или утре представя предложение за кабинет, или връща мандата

След като консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарните групи приключиха със среща с ГЕРБ, той връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание - Бойко Борисов.

Церемонията се проведе в гербовата зала на президентството на "Дондуков" 2.

С Указ 243 президентът постановява: "Възлагам на Бойко Методиев Борисов да състави правителство."

"Всички имаме нужда от постигането на ново ниво на стабилност - както политическа, така и институционална", призова държавният глава и изрази надежда ГЕРБ да продължи усилията си чрез дебати и разговори да намери верния път в управлението.

От своя страна Борисов заяви, че утре или ще представи кабинет за гласуване, или ще върне мандата.

Още консултации

Консултациите за съставяне на кабинета продължават, като ГЕРБ имат срещи в 14.00 часа и 16.00 часа с различни парламентарни групи, които да доведат до съставяне на мнозинство. Борисов посочи, че има разбирателство с партиите в дясно-център, но математически е много трудно усилията му да дадат резултат.

"БСП казаха, че няма да подкпрепят правителството, ДПС заявиха, че няма да го подкрепят с участие на Патриотичния фронт, ББЦ заявиха, че няма да подкрепят правителството, "Атака" казаха, че няма да подкрепят правителство... Ако не се разберем днес с Реформаторите и Патриотите, тогава какъв кабинет да правим? Ако това не се случи, аз ще върна мандата", категоричен бе той.

Виж още: Патриотичният фронт отказва да подкрепи новия кабинет

Борисов защити номинацията на Ивайло Калфин от АБВ за министър, както и на няколко бивши министри от предишния мандат на ГЕРБ, но посочи, че в коалиционен кабинет всеки участник носи своята отговорност за експертизата на своите министри.

Разговор с Джефри ван Орден

Той разкри още, че днес е разговарял с Джефри ван Орден, който му е предложил подкрепата на Български демократичен център, но изчаква да минат последните преговори с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, за да реши дали кабинетът ще има нужда от тази подкрепа. "С Николай Бареков не съм говорил", отбеляза Борисов.

Той благодари изрично на Реформаторския блок за постигнатото във вторник разбирателство.

Виж още: Първи прогнози: Кои ще са новите министри

"Следващите дни са дни на компромиси и дни на лидерство. Ще стане ясно дали декларациите на политическите лидери за стабилност ще бъдат облечени в конкретни действия. Българският народ не иска нови избори, а иска стабилно управление", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев. Той призова политическите сили да се придържат към това, което са декларирали по време на консултациите в последните дни, когато той е видял, че има възможност за постигане на принципно съгласие по важни теми.

В заключение Бойко Борисов се обърна към ДПС с думите: "Всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне".