Държавният глава започва среща с парламентарните групи

Президентът Росен Плевнелиев отново повдигна темата за референдум за изборната система. Той ще се възползва от конституционното си право и ще внесе искане за провеждане на референдум за изборните права на българските граждани. Това обяви самият той в интервю за "24 часа".

Изборните въпроси

Референдумът трябва да се проведе заедно с изборите за местна власт през есента. Въпросите, които президентът ще постави в народното допитване са същите, които предложи и преди от година - "за" или "против" електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарни елементи в избирателната система.

Предното искане на президента за референдум за изборните права беше внесено в 42-ото Народно събрание, но тогава мнозинството на БСП и ДПС отказа да го придвижи. Тогава беше създаден инициативен комитет, който събра няколко десетки хиляди подписа, но след проверка те се оказаха недостатъчни за свикване на допитването.

Консултации с парламентарните групи

Свикването на референдум едновременно с кметските избори ще е една от темите на разговорите с политическите сили, които започват днес със срещи с АБВ и "Атака".

През седмицата държавният глава ще се срещне последователно с ръководствата на Патриотичния фронт, "Български демократичен център", Реформаторския блок, ДПС, "БСП лява България" и ГЕРБ.

Срещите ще очертаят приоритите на парламентарните сили, но са и подготовка за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който се очаква да заседава през март. Съветът не е бил събиран от кризата с КТБ от средата на миналата година, въпреки че по закон трябва да заседава веднъж на всеки три месеца.

Пет са основните теми, които ще бъдат обсъждани на срещите - ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 година; Референдум и изборно законодателство; Международна и регионална сигурност; Отбрана и въоръжени сили; Кризи и природни бедствия, уточниха от пресцентъра на президентската администрация.