Нямаше изместени лидери, но преференциалният вот сработи

Новото на тези избори беше преференциалният вот. Масово избирателите използваха правото освен партия, да изберат и конкретен кандидат, пише в. "Труд". Нямаше изместени водачи на листи, но големи изненади претърпяха някои от вторите и третите в листите на големите партии. Ето и някои от сигурните депутати, които влизат в парламента благодарение именно на префенрециите:

Въпреки принципно стройните и изпълнителни редици на БСП, преференцията работи особено активно за червените. Те имат двама сигурни депутати, избрани с преференциален вот и още двама, които са под въпрос. Георги Кадиев безапелационно успя да измести другите в листата, като спечели над 18% от гласовете за листата в 23-ти МИР.

Другият сигурен е областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков. По неофициална информация той е събрал 4500 гласа. Така той от четвърто се нарежда на второ място в листата и лишава проф. Анелия Клисарова от депутатското място. Под въпрос е петият от червената листа в Русе, Добрин Данев, който получава 997 гласа и измества втория в листата. Въпросът е дали БСП ще вземе втори мандат в Русе.

По същата причина във Велико Търново "виси" шампионката Весела Лечева, която от последното 16-о място в листата тя стана втора. За Лечева са гласували 17% от избирателите на "БСП - Лява България", или общо 3238 души.

В 24-ти МИР в София има сериозни размествания при ГЕРБ и Реформаторския блок. На принципа 9/9 в партията на Бойко Борисов депутат ще стане Зоран Рангелов, който стана втори. Той измести с място назад бившата депутатка Джема Грозданова, както и останалите в листата.

Виж още: Какво искат партиите

Изненада при ГЕРБ има и в Търново, където също като при БСП последната превъртя листата. Секретарят на община Горна Оряховица Клавдия Ганчева от последното 12-о място се подреди втора след зам.-лидера на партията Цветан Цветанов. За 44-годишната инженерка са пуснати 3155 бюлетини.

Оспорвана схватка с преференции за място в парламента се разгоря в листата на ГЕРБ в Монтана. Партията на Бойко Борисов е единствената, която взема два мандата в региона, но все още е неизвестно кой ще влезе в Народното събрание заедно с бившата здравна министърка Десислава Атанасова. Втори в бюлетината е бившият полицай и ексдепутат Златко Тодоров, който има и 1573 преференциални гласа. Третият в листата - застрахователят Росен Белчев, обаче е събрал 1584 преференции. Но в резултатите от вота все още не са изчислени бюлетините от една секция и двамата кандидати тръпнат кой ще стане депутат.

С получени преференции Ралица Тодорова, която бе на 7-а позиция в листата на ГЕРБ-Шумен, измества втората Донка Иванова.

Виж още: Мартин Димитров: България няма нужда от поредния руски монопол

Преференциите завъртяха и листите на реформаторите. Мартин Димитров се качи място нагоре и измести от второто място Гроздан Караджов в 24-ти МИР в София. Караджов е смятан за фаворита на бившия лидер на ДСБ Иван Костов. Причината е, че Костов обяви, че ще пусне преференция за него.