Нашето Черноморие няма да се изчисти само и е време да вземем нещата в свои ръце, нека го направим модерно

Лятото идва и почивки, ваканции и летувания тепърва предстоят. Но дали на родното Черноморие? Това е една тема, която тепърва ще разглеждаме по-обстойно. Един от основните фактори, които ни спъват в желанието ни да почиваме на море в България е фактът, че морето ни е мръсно. И то много мръсно. Мръсно дотам, че лично сме виждали памперс подмятан от вълните...

Темата очевидно интригува и сдружение "Активно бъдеще", които изпратиха на редакционната ни поща едно доста интригуващо писмо за инициативата си за неорганизирано почистване на плажовете по морето. Защото в крайна сметка нещата зависят и от нас и нищо не пречи, когато видим боклук, да го вдигнем и да го занесем до коша. Или просто някоя сутрин да се спретнем и да направим едно почистване. Ей така, заради идеята, че искаме да ни е чисто.

Пък както се пееше, "Ако до всяко добро същество, застане поне още едно..." и може да постигнем мечтата за чисти плажове, които да искаме да посещаваме.

Bokluk-v-okeana

Публикуваме писмото на зам.-председателя на сдружение "Активно бъдеще" Джовани Николов:

"Скъпи Ти,

Искам да ти разкажа нещо!

Веднъж опитах да преброя нюансите на синьото, във вълните на Черно море. Не успях! След това исках да улесня задачата си и да преброя цветовете на брега. Очите ми започнаха да шарят по плажа и забелязах нещо червено, после нещо зелено, после нещо черно и гумено, нещо метално, нещо прогнило, нещо синкаво и изоставено, нещо найлоново. Осъзнах, че това не са цветове, които трябва да са тук. По брега, освен морските камъчета, мидите и купчинките водорасли имаше и кофичка от кисело мляко, стар балон, изхърлена найлонова торбичка и нещо, което някога е било балтон.

Звучи ли ти познато? Много ми се иска да не беше, искаше ми се горният абзац да беше начало на филм на ужасите или на измислена страшна история, която бабите разказват за да плашат непослушните си внучета.

Когато разказах тази история на моите приятели от "Активно Бъдеще", те го приеха като предизвикателство.

"Нека почистим крайбрежието на Черно море така, че когато разказваме истории за това как са изглеждали плажовете преди, децата да мислят, че това е история за далечно и страшно кралство през девет планини в десета" – казаха те. "Предизвикателството е прието" - отговорих аз. След втория кръг от възторжено "yes" ние осъзнахме, че няма да можем да се справим без малко помощ. Затова аз отправям това предизвикателсто към теб и твоите супер-готини приятели.

Ето какво: Активно Бъдеще предлага ние заедно да започнем най-голямото неорганизирано почистване на крайбрежието на Черно море. Когато отидеш на море тази година, събери една (или две, или три...) торби с боклук и виж промяната. Снимай събраното от теб "съкровище", за да покажем на света какво можем да постигнем заедно.

Можеш да споделиш снимката във фейсбуик профила си, или пък да я пратиш на нас (и ние ще покажем на всички във "Фейсбук", "Туитър" и "Инстаграм" героичната ти постъпка). А ако си като мен и обичаш предизвикателствата - ето и още едно.

Наричаме го Trash Bag Challenge. Предизвиквам те да събереш една торба с боклук (а може и повече ако искаш), да направиш снимка или видео на себе си с боклука и да предизвикаш още поне трима други, които да направят същото! Но нека готината ти постъпка не бъде тайна... прати ни видеото или снимките или пък ги сподели в социалните медии с #TrashBagChallenge.

Хайде, сега ще ставам, че имам предизвикателство да изпълнявам. Чакам с нетърпение и ти да се присъединиш.

Love,
#ЧистоЧерноМоре

С най-добри пожелания,
Джовани Николов"

Източник: Bulevard.bg