Ново спецзвено ще се бори с корупцията по висшите етажи на властта

Целта пред новото спецзвено за борба с корупцията по висшите етажи на целта ще бъде да вкара в затвора 30 високопоставени политици и чиновници, замесени в корупция. Такава цел си поставя правителството, предаде "24 часа".

Новото спецзвено

Поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници и данъчни инспектори ще влезнат в състава на новата антикорупционна структура. Подобни спецзвена вече дават резултати в Румъния, Полша, Литва и Латвия.

Днес кабинетът предстои да одобри създаването на именно такова звено. Идеята е предложена от главния прокурор Сотир Цацаров. Това е част от стратегически насоки за борба с корупцията, които правителството ще одобри по предложение на вицепремиера Меглена Кунева.

Отложеното заседание на кабинета

Правителството ще проведе днес редовното си заседание, което беше отложено за днес заради гласуването на ратификацията на новия заем. Освен новото спецзвено ще бъдат разгледани и останалите мерки за борба с корупцията.

Очаква се на заседанието да бъдат разгледани докладите за междуведомствената група, която трябваше да анализира антикорупционните политики и да предложи мерки за противодействие на корупцията в страната.

Докладът посочва слабости, свързани с липсата за механизъм за цялостна координация и контрол. Предлага се изграждането на ефективна система за контрол от антикорупционните органи, внедряване на системи за интегритет на държавни служители, разработване на антикорупционни планове за високо рискови сектори.

В доклада се предлагат конкретни мерки по 8 приоритета. Мерките ще залегнат в антикорупционната стратегия, която трябва да бъде изготвена до месец.

Освен това се очаква днес кабинетът да вземе и окончателно решение за изграждането на втори лифт на ски-зоната Банско.