Такава идея беше подкрепена на срещата на лидерите на парламентарните групи

Срещата на лидерите на парламентарно представените формации доведе до предложение за кабинет на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепа от "плаващо мнозинство". Това стана ясно след изказване на Бойко Борисов и Меглена Кунева на брифинг след срещата.

Кабинет на малцинството

Всички лидери на срещата категорично са застанали зад мнението, че нови избори през зимата са нещо неприемливо. Присъстващите лидери са се разбрали правителството да има пълен мандат от 4 години. 

До петък Реформаторският блок трябва да излезе с общо решение дали ще приеме такова участие в управлението.

След срещата на партиите в Реформаторския блок се стигна до идеята, че Блокът ще подкрепи правителство, само ако то има споделена отговорност и в него участват три партии - ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фронт. Това на практика отхвърля идеята за "плаващото мнозинство", която беше лансирана по-рано днес от Бойко Борисов.

Останалите партии също имат време да помислят дали биха подкрепили такова правителство.

Виж още: Борисов: Три варианта за бъдещото правителство

Борисов пое ангажимент, че при съставяне на правителство с него в ролята на премиер, всеки вторник дневният ред на Министерски съвет ще бъде представян на лидерска среща с всички партии, за да се търси парламентарна подкрепа по конкретните теми и предложения.

На лидерската среща нямаше представител на парламентарната група на "Атака".