В началото на лятната ваканция МВР отново припомня за какво да внимават шофьорите, за да избегнат произшествия с деца на пътя

Под мотото "Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!" в цялата страна започва операция, чиято цел е да ограничи предпоставките за пътно-транспортни произшествия с жертви и пострадали деца.

Според статистиката само за първите четири месеца на тази година при пътни инциденти са загинали 11 непълнолетни до 17-годишна възраст, петима от които са били пешеходци, а други четирима - пътници.

През този период ранените при катастрофи деца са 349, от които 160 са били пешеходци, а 142 - пътници. Най-много от тях са във възрастовата група между 15 и 17 години.

Безпокойство буди фактът, че голяма част от загиналите и пострадалите деца са били пешеходци. Запазва се и високото ниво на травматизъм поради неизползване на обезопасителни системи при пътуването им в автомобилите.

Сред факторите, изброени от МВР, са още недостатъчният контрол на родителите над децата навън, агресивното поведение на водачите и неспазването на ограниченията за скоростта в населените места. 

Само миналото лято, в периода от 1 юни до 30 септември, имаше 15 загинали на възраст до 17 години, още близо 500 пострадаха.

От пътната полиция припомнят да се използват обезопасителни колани (особено на задните седалки), обезопасителни системи за деца, както и защитни каски при пътуване с двуколесни МПС. Ето и основните им препоръки

за какво да внимават шофьорите през ваканционния сезон:

- Никога не забравяйте, че детето, което е в полезрението ви на платното или край него, представлява във всеки момент сериозна опасност и предпоставка за злополука. От него не може да се очаква логично и адекватно поведение - то е подвластно на своите емоции в играта и действа импулсивно, без да мисли за безопасността си.

- Още когато забележите деца на платното или край него, трябва да се подготвите за предотвратяване на евентуална изненада - с отнемане на газта и намаляване на скоростта, с готовност за спиране или спасителна маневра.

- Често дори да стои спокойно на тротоара и да гледа към автомобила, детето се втурва внезапно на платното, като попада в "опасната зона" пред возилото. Не са рядкост и случаите, когато малчуганът се отскубва от ръката на възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.

- В населено място - особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, - се движете със скорост дори под максимално разрешената, с готовност да реагирате при внезапна поява на дете. Докато пресича между паркирани автомобили, малкото дете е невидимо за вас поради ниския си ръст и се появява сякаш изневиделица в "опасната зона" пред колата ви.

- При шофиране в населено място непрекъснато прогнозирайте откъде може да ви изненада дете с внезапно пресичане на платното. Характерни места, където това се случва, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици с колони паркирани автомобили отстрани, както и отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки.

Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-висока средна скорост, например булевард или улица с по-широко платно.

- Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.

- Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови за спиране.

- Ако от двете страни на платното, на банкета или по тротоара има деца, които разговарят, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността към тях през платното да се втурне и друго дете.

- Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че то е забелязало вашия автомобил. Това обаче не е достатъчно, за да сте спокойни, когато преминавате покрай него. Дори да е обърнало глава към автомобила ви, няма гаранция дали детето ще остане на мястото си, или ще излезе внезапно на платното.

- Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са усетили приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да съобщите за приближаването си.

Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и останалите са го забелязали. В последния момент някое от децата може да изтича наляво на платното пред автомобила.

- Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да стъпи на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно, дори ако то прави крачка назад и се връща. Никога не може да сте сигурни дали то няма да се втурне на платното в последния момент, тичешком.

Не забравяйте, че много от децата са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното с измамната сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.

- Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-висока скорост.

Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия лек автомобил е по-голяма. Затова компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.

- Когато решавате да спрете и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред вашия автомобил, и би го блъснал, след като то се появи внезапно в "опасната зона" на неговия автомобил.

- Представете си, че в населено място по лентата за насрещно движение се движи камион, с който предстои да се разминете. Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към камиона и го изчаква да премине, за да пресече улицата.

Неговото внимание изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не отчита вашето приближаваме от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на камиона детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред колата ви в опасната зона.

- В малките градчета и селата много често може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша. Бъдете много предпазливи. Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете вашето предимство, очаквайте тя да потегли неочаквано и да затвори пътя ви.

При изпреварване заобиколете каруцата на най-голяма възможна странична дистанция, тъй като има вероятност тя да направи внезапно завой наляво.

- В населените места и близо до тях често се срещат тийнейджъри на мотопеди и мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. В повечето случаи младите им водачи са неправоспособни, без предпазни каски.

Те могат да предприемат най-неочаквани маневри: да не спрат и да не пропуснат автомобила ви, когато излизат от страничен път без предимство, или да направят неочаквано завой наляво, когато наближавате към тях с намерение да ги изпреварите. Заобикаляйте ги със съобразена скорост. 

- Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата. Затова там преминавайте бавно и предпазливо. Често се случва бащата, майката и едното дете вече да са пресекли пътя, а другото да се стреми да ги догони. В такъв момент то изтичва на платното, без да се огледа.

- Когато застигнете деца на велосипеди (които обикновено не се движат едно зад друго, а в група), намалете скоростта значително и ги заобиколете на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви.

Бъдете много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни върху велосипеда, едва пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, а докато ги заобикаляте, може да паднат пред вашия автомобил.

Източник: Пресцентър МВР