Среща на лидерите от Еврозоната ще обсъди последните предложения за реформи в южната ни съседка

Последни усилия за спасяване на Гърция от фалит. Днес лидерите от Еврозоната се събират на спешна среща, на която да обсъдят последното предложение на Атина. На 30 юни страната трябва да плати вноската по дълга си към МВФ до края на месеца, а ако не го направи ще обяви фалит.

Ултиматум за решение

От своя страна лидерите пък са поставили ултиматум на гръцкия премиер Алексис Ципрас да постигне споразумение с кредиторите си преди началото на тази среща, което е в 20 ч. българско време, пише "Файнейшъл таймс".

Гръцкото правителство вчера заседава, за да представи нови предложения за реформи, които да станат основа за споразумение за поредно отпускане на средства. Съдържанието на документа така и не беше оповестено официално, но източници от Брюксел заявиха, че то е добра основа за напредък.

Срещата на лидерите от еврозоната няма да се занимава с преговори на най-високо ниво за това какви реформи трябва да приложи Атина, за да получи част от 7,2 млрд. евро, от които отчаяно се нуждае, за да не изпадне държавата в неплатежоспособност.

Виж още: Скъпи гърци, скъпи европейци, разберете се най-сетне!

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе днес извънредно заседание, посветено на ситуацията около Гърция, съобщи АФП.

Юнкер за затягане на еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предлага затягане на контрола от страна на Брюксел над другите страни и засилване на правомощията на Еврогрупата. Докладът е негово дело и дава различни варианти за стабилизиране на еврото.

В експертните анализи участие са взели и председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Европейския парламент Мартин Шулц, както и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Източник: АФП, "Файнейшъл таймс", "Ройтерс"