До няколко седмици САЩ трябва да имат нов посланик в България

До няколко седмици САЩ ще сменят посланика си у нас. Нейно превъзходителство Марси Рийс сама обяви напускането си на празненство в посолството в София по случай 4 юли, Деня на независимостта на САЩ.

"България ще ми липсва. Специални благодарности на моите многобройни приятели и колеги. Вашето приятелство и колегиалност превърнаха моя престой във вашата страна в съкровище, което винаги ще пазя", заяви посланик Рийс пред гостите на градинското парти в посолството, съобщава "24 часа".

"Тази вечер имам специалната възможност да изразя пред всеки от вас колко много ми беше приятно тук, в България", каза още тя.

Засега не е ясно кой ще я замени на поста, тъй като президентът Барак Обама тепърва трябва да направи официална номинация пред Конгреса. След това предстои изслушването на кандидата пред комисията по външни отношения на Сената.

В официалното съобщение на американското посолство у нас се съобщава, че мандатът на Рийс като посланик в България е завършек на 37-годишната ѝ кариера в Държавния департамент на САЩ. Посланик Рийс и съпругът ѝ, пенсионираният посланик Чарлз Рийс, ще се установят във Вашингтон.

Източник: "24 часа"