Фотоизложба със 100 любопитни факта, която може да се разгледа на открито в София или онлайн на 100.institutpolski.org, е сред празничните прояви, организирани от Полския институт у нас по случай 100 г. независима Полша

Знаете ли, че 3/4 от кехлибара, който се продава в глобален мащаб, идва от Полша, а в Гданск има цяла търговска улица, посветена на скъпоценната вкаменена смола? Или че откривателят на първото петролно находище в света е поляк? Чували ли сте за солната мина Величка, която е туристическа атракция, но и сцена за културни събития?

Или една скорошна новина, от 24 септември: Полша е първата и засега единствена държава от бившия социалистически блок, намерила място сред 25-те развити икономики в света, след като досега се числеше към групата "напреднали развиващи се" икономики. Подобна промяна се случва за първи път от десетилетие насам.

Полският град Вроцлав например, който през 2016-а беше Европейска столица на културата, тази година беше избран от престижната организация European Best Destinations, базирана в Брюксел, за "най-добра европейска дестинация", като изпреварва Билбао, Милано и Амстердам.

Известен е като "Градът на 100-те моста", но всъщност, те са 117, което го нарежда на четвърто място в Европа по този показател.

Виж още: Вроцлав и неговите гномчета

На север, в Малборк, пък се намира най-големият тухлен замък в света, построен през XIII век от рицарския Тевтонски орден.

Също в северната част на страната, на брега на Балтийско море, е Словинският национален парк, известен със своите подвижни пясъчни дюни, като най-голямата от тях се издига на цели 42 м над морското равнище. Размествайки се, дюните разкриват под себе си вкаменелости - останки от горите, които са се издигали някога на същото място.

Тези и други илюстровани факти за Полша - общо 100 на брой, може да научите през ноември, когато страната отбелязва един век от своята възстановена независимост. Фотоизложбата, организирана от Полския институт в София, може да се разгледа на открито до края на месеца в градинката между НДК и "Кравай" - и е своеобразна кулминация на множество културни прояви.

Кадрите ви дават възможност да видите и преживеете Полша, както само сте се досещали, но вероятно не сте осмисляли: изумителна природа, богати туристически възможности, величествена история, личности, които променят света, икономически и научен подем, образование за пример, вкусна кухня и изкуство, което провокира и вдъхновява, обясняват организаторите.

На отделни акценти от нея вероятно сте попадали и в столичното метро. Всички 100 снимки и текстовете към тях може да намерите и и онлайн - в минисайта 100.institutpolski.org, където за удобство фактите са групирани в 10 тематични категории: Туризъм, Забележителности, Бизнес, Наука, Природа, Изкуство, Личности, История, Кухня и Спорт.

Фотогалерии:
Варшава като град домакин на Евро 2012
Паркът музей на бойната дружба "Владислав Варненчик"

Датата на самия юбилей е 11 ноември, а празникът е двоен, защото се навършват и 100 години от установяването на дипломатически отношения между Полша и България, което също се е случило през 1918-а.

Междувременно в социалните мрежи се разгръща и кампанията на полското външно министерство #likePolska, която цели насърчи хората по цял свят да споделят най-хубавото от Полша. 

Идеята е да посочите какво от страната обичате най-много - любимо място, ястие, обичай, предмет или личност, - да го илюстрирате със снимка или филм и да го публикувате с хаштаг #likePolska и #PL100 в "Туитър", "Фейсбук" или "Инстаграм" на 11 ноември, когато е полският ден на независимостта. Подробностите отново са в сайта на Полския институт в София - InstitutPolski.org.