Полицаите, извършили ареста са от Първо РПУ, инцидентът пък е от миналата година

Шутове и шамари от петима полицаи са нужни за задържането на едно пиано и не особено буйстващо момиче. Шокиращи кадри на полицейска бруталност бяха разпространени от предаването "Господари на ефира" снощи.

На видеото, изпратено от зрител на предаването, се вижда как група полицаи бият момче и момиче при проверка на улицата. Инцидентът се разиграва на ул. "13 март" в центъра на София около 2.00 часа след полунощ.

Шамари и шутове

Качеството на видеото не е добро и не се чува ясно какво точно си говорят първо двама униформени със спрените за проверка младежи, които са видимо почерпени. Първоначално разговорът между тях е спокоен, но в един момент единият от полицаите удря шамар на момчето.

Следват размяна на реплики между момичето и полицаите (които вече са 5 на брой) и впоследствие физическо насилие спрямо нея.

Няколко от униформените повалят момичето на земята, а един от полицаите я рита. След като я изправят от земята, двама полицаи опитват да сложат белезници. Момичето се съпротивлява и крещи, при което получава още няколко ритника. Докато това се случва, приятелят ѝ крещи: "Оставете я, бе!"

Вещите на задържаната се разпиляват на земята, а малко по-късно тя е качена в патрулката. Докато полицаите вкарват момичето в колата, момчето получава още един удар от униформен.

Проверка и резултати

Министерството на вътрешните работи е започнало дисциплинарна проверка по случая, която да разкрие кои са полицаите, извършили проверката.  

Проверката е показала, че полицаите, приложили насилие при ареста на момче и момиче в центъра на София, са служители на столичното Първо РПУ.

"До този момент е установено, че видеоклипът е от 19 декември миналата година. Патрул на Първо РУ бил изпратен на ул. "13 март" по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол. При жената дрегерът отчел наличие на 1,59 промила, а при мъжа - 0,53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство", гласи съобщение, разпространено от СДВР.

Директорът старши комисар Младен Маринов вече е разпоредил дисциплинарна проверка.

Източник: "Господари на ефира"