Най-сериозното политическо предизвикателство през 2015 г. ще бъдат местните избори, от тях ще зависи до голяма степен позиционирането на политическите партии

2015-а ще бъде година на политическа криза, каквито бяха и двете предходни години, прогнозира пред агенция "Фокус" политологът доц. Антоний Гълъбов. 

За местните избори

"За БСП е жизненоважно да възстанови присъствието си в местната власт, за ГЕРБ вотът ще е тест за стабилността на управлението, за ДПС е абсолютен приоритет да разшири електоралната си география. Реформаторският блок ще трябва да се изправи пред много сложна геометрия на взаимодействие между други политически формации на местно равнище", уточни Гълъбов.

За Патриотичния фронт и Реформаторския блок

Той допълни, че има формации, които участват в управлението, но не са изработили предварително формат на взаимодействие помежду си. Политологът уточни, че това се отнася за Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

За ДПС и АБВ

"В АБВ има по-малко вътрешно напрежение и затова се възприема като отделна политическа партия, която се движи по-организирано. ДПС оказва влияние върху политическите решения, въпреки че не е част от управляващата коалиция", обясни доц. Гълъбов.