Първата помощ при катастрофа е от ключово значение

Хората в България, които са обучени да оказват първа помощ при катастрофа са под 20%, съобщиха от Българския Червен кръст.

"Пътнотранспортните произшествия са вид бедствие. Те възникват най-неочаквано, по всяко време на денонощието и на различни места, свързани са не само с нараняване, но и застрашават живота на пострадалия. В тези случаи най-важна е помощта, която се оказва в първите минути на инцидента, а в България под 20% от населението е обучено да оказва първа помощ при пътнотранспортно произшествие", каза д-р Живка Димитрова от БЧК, цитирана от "Фокус".

Кой оказва първа помощ в реални ситуации

Тази помощ е от ключово значение. Според Димитрова, първа помощ на практика най-напред се оказва от очевидци на произшествието, като най-често това са други водачи на моторни превозни средства, и от служители на "Пътна полиция", които в много от случаите стигат първи на мястото на произшествието.

"Организацията ни от години е партньор на Съюза на българските автомобилисти и на „Пътна полиция". През зимния период климатичните условия създават предпоставка за ПТП-та, затова водачите трябва да бъдат внимателни, но наред с това те трябва да знаят да оказват и първа помощ", заяви д-р Димитрова.

Важността на аптечката

"Обръщам и голямо внимание на автоаптечката, защото в търговската мрежа се продават аптечки, които не отговарят на нормативните изисквания на Министерството на здравеопазването и практически с тях не може да се окаже навременна и адекватна първа помощ", допълни още тя.