НАП е започнала проверки на онлайн търговците за укриване на данъци

Общо 2 847 678 лв. са укритите данъчни задължения от онлайн търговци, използвали услугите на само една куриерска фирма. Това установиха данъчни под прикритие, разследващи търговци в интернет, които крият обороти, съобщиха за от НАП.

Масовия разцвет на онлайн търговията и постоянно появяващите се онлайн магазини, включително и обяви във "Фейсбук", са подтикнали проверяващите да започнат да прилагат контролни покупки и от сайтове. Целта е да се установи кой е изпращача на стоката и той да бъде проверен за укриване на обороти.

"Проблемите ни в тези случаи са свързани с установяването на лицата, които предлагат различни стоки и услуги в социалните мрежи. Обикновено във "Фейсбук", където се предлагат стоките, има единствено телефон и електронен адрес за връзка, без да се посочва името на лицето, извършващо търговската дейност. Това затруднява до известна степен идентифицирането на търговеца, но органите на НАП разполагат с необходимите знания за извършване на разследвания в интернет и в крайна сметка в повечето случаи сме установявали лицата", обяснява пред в. "Монитор" говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Проверка на изданието във "Фейсбук" показва, че онлайн магазините често правят промоции, като съчетават кецове с чанти, и ги предлагат на потребителите на цени, вариращи между 30 и 40 лв. 

Виж още: Българите са изхарчили 3 млрд. лв. за онлайн пазаруване

Данъчните от няколко месеца следят действията на виртуалните търговци. Вече са засечени основните играчи в онлайн пространството и ще бъдат извършени проверки на официалните им доходи, като и на данъчните им декларации. 

За целта, след като получат поръчаните от тях стоки, данъчните инспектори посещават куриерската фирма, която ги е доставила и искат цялата информация за пратките на подателя за последните пет години. В резултат на приключилите към момента ревизионни производства са установени данъчни задължения в общ размер на 2 847 678 лв.

Източник: "Монитор"