Това дава предпоставка за развитие на множество заразни болести, сред които и ебола

Все още почти 1 млрд. души нямат достъп до тоалетни. Това дава възможност за развитие и разпространение на множество заболявания като еболата, пише Световната здравна организация (СЗО) в ежегодния си доклад.

Липсата на тоалетни - причинител на болести

Призиви за сприане на практиката да се ходи до тоалетна на открито имаше в Нигерия, тъй като здравните организации имаха поради опасение, че вирусът може да се разпространи чрез човешките екскременти, отбелязва СЗО в доклада си за достъпа до вода и санитарни грижи, пише "Дарик".

В Либерия и Сиера Леоне, които пострадаха най-тежко от епидемията, населението масово няма достъп до тоаелтни.

Постигнат е напредък в достъпа до питейна вода и санитарни възли, но "липсата на финансиране продължава да ограничава този напредък", допълва СЗО. В Субсахарска Африка, където 25% от населението ходи до тоалетна на открито, данните показват, че едно дете умира на всеки две минути и половина, след като е пило вода, която не става за пиене или заради липса на санитарен възел и хигиена.

Съсредоточаване

От всички тези един милиард души, които нямат достъп до тоалетни, 825 млн. живеят в само десет страни в Азия и Африка. В Азия на първо място е Индия с 597 млн. души, следвана от Индонезия, Пакистан, Непал и Китай (10 млн. души). В Африка на първо място е Нигерия с 39 милиона души, следват Етиопия, Судан, Нигер и Мозамбик (10 млн. души).

"Време е да действаме..., все още не знаем какъв ще бъде дневният ред за устойчивото развитие след 2015 г., но знаем, че водата и санитарните възли трябва да бъдат ясни приоритети, ако искаме да създадем бъдеще, позволяващо на всеки да има здрав, достоен и проспериращ живот", подчерта при представянето на доклада Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация.