38-годишната Лидия Петрова беше приета в "Пирогов" в изключително тежко състояние, с 90% изгаряния

Борбата за живота й продължи една седмица в Клиниката по изгаряния на спешния център.

Лидия Петрова, която се запали пред президентството на 3 ноември, не е страдала от шизофрения и няма връзка с никаква секта, пише "168 часа". 

Тя е имала много по-леко - фазово, психично заболяване, но не то, а крайното отчание от липсата на перспектива, в която е изпаднала, я е подтикнало към драстичното решение.

Психичното заболяване Лидия Петрова получила не в детството, а няколко години преди да роди сина си, който днес е на 11 години, обясниха запознати с разследването. Лечението й обаче имало доброкачествен ход, както се изразяват психиатрите. 

Лидия никога не е лекувана в държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър, защото нямала нужда от това. 

Голямата заблуда, че страдала от шизофрения, идвала от факта, че лекарствата за психично болни в България се получавали безплатно само по две пътеки - за шизофрения и биполярно разстройство.

Виж още: Майката на запалилата се Лидия: Била е принудена

38-годишната жена в последната година е живяла в ситуация на тотална безизходица. Тя е била разведена, не е била в състояние да отглежда сина си, не е можела да получава достатъчно доходи с работа като фотограф и е започнала да чисти вход на жилищен блок, за да се изхранва. Помагали са й единствено баба й и дядо й, с баща си не се виждала от години.