В съда на Сан Хосе постановиха, че пазарният лидер трябва да плати колосална сума заради плагиатстване на новаторски технологии от iPhone и iPad

"Самсунг" може да са изпреварили "Епъл" в продажбите на смартфони, но и това си има цена. Двете компании се съдеха взаимно от миналата година.

Искът на южнокорейския гигант за 399 млн. долара бе отхвърлен от съдебните заседатели, но и "Епъл" не бяха възнаградени с цялата искана сума. От компанията на покойния Стив Джобс

искаха 2,5 млрд., но им бяха присъдени 1,05 млрд.

Двете фирми, взети заедно, владеят над половината от световния пазар на смартфони. По данни на анализаторската компания IDC, цитирани от profit.bg, "Самсунг" водят с 32,6% пазарен дял за второто тримесечие на тази година, докато за същия период "Епъл" владеят 16,9%.

От "Епъл" твърдят, че "Самсунг" са продали 22,7 млн. смартфона и таблета, използващи чуждата технология - което прави 8,16 млрд. долара приходи от юни 2010 г. насам.

Ето как от в. "Дейли телеграф" анализират приликите и разликите между таблетите iPad и Galaxy:

Според експерти и анализатори "Самсунг" от самото начало са били в неизгодна позиция за процеса в Сан Хосе, щата Калифорния, тъй като централата на "Епъл" се намира недалеч от съдебната зала, а заседателите са избрани от средите на Силиконовата долина, където почитат Стив Джобс като пионер на високите технологии.

Двата технологични гиганта се съдят по подобен начин в още осем държави,

сред които Южна Корея, Германия, Япония, Италия, Холандия, Великобритания, Франция и Австралия.

У дома, в Сеул, например съдът постанови, че виновни в някаква степен са и двете фирми: "Епъл" са се възползвали от безжичната технология на южнокорейците, а "Самсунг", макар да не са изкопирали дизайна, са повторили някои функционалности.

Фирми в технологичния сектор водят десетки съдебни дела помежду си, за да си поделят

пазара на смартфони и таблети, който се оценява на 219 млрд. долара

Съдебно преследване от "Епъл" застрашава и други производители на устройства, базирани на платформата Google Android, допълва profit.bg.

"Ще унищожа Android, защото това е краден продукт. Готов съм за термоядрена война", казвал приживе Стив Джобс.