Пожарникари, полицаи и служители в Гражданска защита да се пенсионират по-рано от обикновените чиновници

До сряда ще има решение по спора между социалния министър Ивайло Калфин и синдиката на полицаите по въпроса с пенсионирането на служителите на МВР. Тогава вътрешният министър Румяна Бъчварова, която подкрепи исканията на полицаите, трябва да представи списък на опасните длъжности в МВР.

Списъкът трябва да бъде представен до 12.00 ч. в сряда, за да бъде включен в промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще обсъжда тристранката.

До това решение са стигнали вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова на среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Кой да се пенсионира по-рано

Въпросът за възрастта не е бил обсъждан на срещата. Синдикалистите обаче са поискали спасителите от Гражданска защита и пожарникарите да се пенсионират на 45 години като военните пилоти и водолазите. Освен това са настояли за разделението на служителите на МВР на такива, които работят опасна работа и трябва да се пенсионират по-рано, и на чиновници. За чиновниците щяла да важи общата пенсионна възраст, която постепенно трябва да нарасне до 65 години.

Спорът между тях започна, след като Бъчварова отхвърли предложението на Калфин да се въведе пенсионна възраст за служителите в МВР от 52 години и 10 месеца и тя постепенно да нараства, докато стане 55 години.

Идеята на Калфин

Според министър Калфин предлаганата пенсионна възраст по никакъв начин няма да натовари работещите в силовите ведомства, тъй като на практика узаконява средната възраст, на която сега тези служители се пенсионират. Освен това за тях се предлагат и редица нови привилегии като например това, че на ранно пенсиониране ще имат право и бивши служители на системите, покриващи условията, а не само настоящи.

Към момента военните, полицаите, работещите в ДАНС, НРС и НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети или 18 години в системата, без изискване за възраст.

Синдикатите искат

Синдикатите в МВР вече се обявиха срещу тези планове, предупреждавайки за масово напускане на военни и полицаи. Те поискаха въвеждането на 50 години пенсионна възраст, която да не нараства повече, като исканията им са подкрепени от вътрешния министър Румяна Бъчварова и военния министър Николай Ненчев.

Според синдикатите осигурителният стаж на работещите в силовите ведомства през последните години е нараснал чувствително и то не плавно, както е при останалите категории работещи. Освен това от МВР настояват за по-задълбочен анализ защо се предлага въвеждането на пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца, какъв ще е ефектът от нея, да се отчете броят на служителите в силовите ведомства спрямо общия брой пенсиониращи се, продължителността на живот след пенсиониране на тази категория служители и др.

"Има две важни неща, които искат синдикатите и с които можем да се съобразим", коментира премиерът Борисов.

Източник: "24 часа"