На церемонията с ордени ще бъдат наградени Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски

На 1 май във Варна Светият синод събира 13 представители на поместните православни църкви. Събирането е преди да тържествата в старата българска столица Плиска за 1150 години от покръстването на българския народ.

Гости на честванията

На честванията са поканени 210 видни гости и Божи служители, сред които са Киевският и Украински митрополит Онуфрий, представители на Вселенската, Йерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската патриаршия, на полската, чешката и албанската православна църква, както и гръцки и кипърски архиепископи.

Тържественото начало на честванията е на 2 май в Плиска, където в Голямата базилика, най-голямата християнска църква в Европа до XVII в., в която цар Борис-Михаил през 864 г. покръства България, ще бъде отслужена литургия на открито.

Ордени за Борисов и Сакскобургготски

По време на церемонията е предвидено с ордени да бъдат наградени премиерът Бойко Борисов и цар Симеон II. Това ще се случи точно след като Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи литургия в съслужение с митрополитите на Българската правславна църква и гости на Поместните православни църкви. В нея ще участва и представителният хор на катедралния храм "Св. Александър Невски".

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил няма да присъства на церемонията, като той ще бъде представляван от Киевския и Украински митрополит Онуфрий, койтобеше избран миналата година за предстоятел на Украинската православна църква-Московска патриаршия.

Виж още: Дворец на кирилицата в Плиска

Сред официалните гости, които ще се включат в честванията край Голямата базилика, са президентът Росен Плевнелиев, министри, депутати, шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, учени и археолози.

Източник: "Стандарт"