Президентът се обяви срещу идеята на кабинета да спре новините на турски език

Служебното правителство се справи достойно с най-сложната задача - да внесе спокойствие сред гражданите и да организира легитимни демократични избори. По този начин Росен Плевнелиев коментира работата на назначения от него служебен кабинет с премиер Георги Близнашки, който управлява страната през последните три месеца, предаде "Дарик".

Основните успехи на кабинета

Сред основните успехи, които държавният глава посочи, са възстановения диалог с Европейската комисия и размразените плащания по две от оперативните програми, за които се очаква разрешение от Брюксел до няколко дни, изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия, мерките за стабилизиране на секторите „енергетика" и „правосъдие".

Акцент в речта на президента беше и падането на огражденията около Народното събрание, които стояха повече от година, по време на гражданските протести.

Плевнелиев заяви очакванията си, че и в бъдеще министрите от служебния кабинет ще работят за страната със своята експертиза.

Виж още: Близнашки: Оттеглям се с достойнство

От своя страна проф. Георги Близнашки определи като надграждане постиженията по размразяване на еврофондовете и пожела на новоизбраното правителство да продължи добрата работа по тях.

Относно новините на турски език

Президентът коментира идеята на кабинета "Борисов" за премахване на новините на турски език, изразяваки недоумение, защото във века на комуникациите трябва да се действа със забрана. Не вярвам, че тази отмяна ще повиши стандарта на живот на хората или ще направи страната по-демократична, заяви държавният глава.