Дори на преклонна възраст ветеранът на френската висша мода продължава да управлява многомилионната си империя

Обикновено в такива случаи възкликваме: "Ама той жив ли е още?!". Оказва се, че дори 90-годишен, легендарният моделиер няма намерение да се пенсионира.

Напротив - в началото на юли той се завърна на модния подиум в Париж с колекция мъжка мода за пролетта и лятото на 2013 г.

А в интервю за "Франс прес" преди рождения си ден обясни, че показва мускулестите мъжки ръце - еквивалент на дългите стройни крака при жените.

Любопитен е и репортажът на американската телевизия Си Би Ес, който надниква в ателието му.

Макар да е едно от емблематичните имена във френската мода, той всъщност е роден в Италия под името Пиетро, като не е забравил родината си и дори планира да строи небостъргач във Венеция.

Детството му обаче преминава във Франция, където започва да се занимава с мода още в младежките си години, а на 25 става първият служител, нает в модната къща на Кристиан Диор.

Научава от своя началник и ментор достатъчно много за занаята и три години по-късно, през 1950-а, се отделя и започва да работи самостоятелно.

Характерни за стила му на дизайнер са геометричните форми и футуристичният изглед на дрехите.

Служителка на аукционната къща "Кристис" демонстрира червена пелерина "Сателит" на Пиер Карден от 1965 г., предложена на търг през 2008 г. и оценявана на 6000-8000 лири стерлинги

"Когато започнах, бях най-младият кутюриер в Париж, а днес съм най-възрастният. Невероятно е, че съм още на линия!", възкликва той.

Един от революционните му ходове в модния живот на френската столица са първите ревюта на мъжко облекло. Манекените си набира сред студенти, чрез техните научни факултети.

Първи започва да продава дизайнерски дрехи в универсалните магазини и се ориентира към големия азиатски пазар - в Япония и комунистически Китай.

Друг ход, който го превръща в мултимилионер, е отдаването на марката "Пиер Карден" под наем - 800 лицензирани продукта в 122 държави.

Към 2009 г. състоянието му се оценява на 310 млн. евро, а бизнес империята му е обявена за продан - стига някой да е готов да плати за нея 1 млрд. евро.

Пиер Карден на 2 юли 2012 г., на ревюто с висша дамска мода на "Диор", сезон есен-зима 2013, дебют на Раф Симънс като творчески директор на модната къща