За близо три десетилетия кариера Уитни Хюстън позволи начинът й на живот да съсипе уникалния глас, с който тя заплени света през 80-те

Американския химн на Супербоул 1991 г. - това бе едно от изпълненията на Уитни Хюстън, които бяха споделяни от потребителите на социалните мрежи в деня на кончината й.

Поп дивата ще остане в историята с общо 10 издадени албума - и със забележителния си глас, школуван в църковните хорове още от детска възраст.

Родена на 9 август 1963 г., тя е заобиколена от жени, които я насърчават да пее - майка й Сиси Хюстън, братовчедката Даян Уоруик, кръстницата Арета Франклин.

Открита е на 20 от шефа на "Ариста рекърдс" Клайв Дейвис и през 80-те се превръща в сензация заради огромния диапазон на гласа си и актуалните по онова време балади. През 1988-а по повод летните олимпийски игри в Сеул тя записва вдъхновяващата One Moment in Time, актуална и през настоящата 2012-а.

Най-гледаното нейно видео в Youtube е баладата от филма "Бодигард" (1992 г.) , където тя си партнира с Кевин Костнър. I Will Always Love You всъщност е кавър, а истинският автор е кънтризвездата Доли Партън, която вчера благодари посмъртно на Уитни, че е превърнала песента й в такъв огромен хит.

През 2007 г., на финала на първия "Мюзик айдъл", Невена Цонева грабна победата именно след изпълнение на негова "балканска версия" - с попфолк аранжимент.

Сред емблематичните песни на Уитни от ранния й период има не само балади, но и динамични парчета като I Wanna Dance with Somebody, How Will I Know и I'm Your Baby Tonight. Такова е и I'm Every Woman, също от саундтрака на "Бодигард", с видеоклип, заснет от Хюстън в напреднала бременност, докато чака появата на бял свят на дъщеря си Боби Кристина.

Подобно на първия й хит начело в класацията на "Билборд" - Saving All My Love For You, това също е кавър на парче от 1978 г., а оригиналната изпълнителка Шака Кан, за която Уитни навремето е пяла като беквокалистка, се появява редом с нея в черно-бялото видео - заедно с майка й Сиси, триото "Ти Ел Си" и съавторката на песента Валъри Симпсън.

По-късно Уитни участва в още няколко филма като Waiting to Exhale и "Жената на проповедника", а също така продуцира "Дневниците на принцесата" с Ан Хатауей.

Най-емоционалният спомен от флирта й с киното обаче е дуетът с Марая Кери за анимационния филм "Принцът на Египет" на "Дриймуъркс" - и особено моментът, когато двете попдиви излизат на сцената на наградите "Оскар" в бели рокли и пеят When You Believe, хванати за ръка. Годината е 1999.

Хюстън записва дуети и с други звезди, сред които Стиви Уондър (We Didn't Know), Енрике Иглесиас (Could I Have This Kiss Forever) и Джордж Майкъл (If I Told You That).

На прага на новото хилядолетие и след близо десетилетна пауза тя се завръща с четвърти студиен албум - My Love Is Your Love (1998), а едноименният хит и It's Not Right But It's Okay обнадеждават феновете, че с кариерата й не е свършено.

Но марихуаната и купонджийският начин на живот, поддържан и от нейния съпруг Боби Браун, вече са съсипали уникалния й глас. Участията й в ежегодните благотворителни концерти на VH1 "Divas Live" са хронология на нейния упадък - и база за сравнение с нейните колежки от по-старото и новото поколение.

През първото десетилетие на XXI век тя подновява договора си с "Ариста рекърдс" за рекордните 100 млн. долара, като издава два студийни албума (и един с коледни песни). От този период са хитове като I Look to You, Million Dollar Bill, Whatchulookinat, Love That Man, Try It on My Own.