Новината покачи цената на акциите на eBay със 7,5%

Сайтът за електронна търговия eBay планира през втората половина на 2015 г. да раздели бизнеса си от популярната разплащателна система PayPal, която ще стане отделна компания, информира Би Би Си. 

Нова стратегия

Бизнес стъпката е обратна на предишните ходове на eBay, която досега се съпротивляваше срещу призивите да се раздели от PayPal.

Отдавна инвеститорът Карл Айкън настояваше раздялата да се случи, но бордът на eBay отказваше. Той прекрати усилията си след като не успя да се сдобие с достатъчно подкрепа в борда.

Изпълнителният директор Джон Донахю коментира, че логиката да се управляват компаниите съвместно се е променила.

Виж още: еBay също пуска реклами

Бумът на PayPal

еBay купи PayPal през 2002 г. за 1,5 млрд. долара. PayPal в края на 2013 г. имаше 143 млн. активни потребители, 16% повече от година по-рано.

Приходите на PayPal нарастват с 19% годишно, двойно по-бързо отколкото тези на eBay. Системата за разплащане при телефонно пазаруване е налична в 203 страни по света и се очаква тази година да обработи над 1 милиард мобилни транзакции. 

Годишните приходи на PayPal са от 7,2 млрд. долара, докато тези на eBay са 9,9 млрд. и нарастват с 10% годишно.

Нов шеф

Новият президент и изпълнителен директор на PayPal ще бъде настоящият шеф в American Express Дан Шулман. Междувременно Девин Уениг, който е настоящият президент пазари на eBay ще се издигне до изпълнителен директор в еBay.

Виж още: Конституционният съд за продан в eBay