Патриотичният фронт нямат нищо против Борисов да е премиер, ГЕРБ отчетоха различия по четири от 18-те теми в преговорите

На четвъртия ден от преговорите с останалите седем парламентарни сили беше отчетено първото съгласие за коалиционно споразумение с партията победител в изборите - и готовност преговорите да продължат до подписване на програма за управление с валидност за цял мандат.

Единственият политически партньор, който Патриотичният фронт не биха приели, е Движението за права и свободи - не заради неговите избиратели, а заради порочния модел на управление на ДПС, което се е превърнала в една корпорация, възползваща се от своите властови позиции, обобщи разговорите Румяна Бъчварова.

Все пак от преговорния екип на ГЕРБ отчетоха "доста големи различия" с Патриотичния фронт по бюджетната и данъчната рамка, санирането, Здравната каса, пенсионната реформа. За съжаление три от тези четири теми са ключови теми от икономическата политика, коментира Менда Стоянова.

ГЕРБ държи на философията на данъчната система, която поддържаше в предходния мандат, но с колегите имаме различия, подчертаха от преговорния екип. Общо становище не е постигнато и по националната програма за енергийна ефективност и как тя да се финансира. Смятаме, че тя е ключова за икономическото развитие в следващите години за всички хора, които живеят в еднофамилни жилища, посочи Стоянова.

Относно НЗОК в програмата на ГЕРБ се предвиждат няколко последователни стъпки, но не и въвеждане на няколко каси, каквото е изискването на Патриотичния блок. Остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите, заявиха от партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ и лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) са на едно мнение по въпроса за обособяването на туризма в отделно министерство, но налице отново са различия в детайлите по работата му.

Симеонов изрази задоволство от конструктивните дебати, като отбеляза, че в коалицията са удовлетворени от големия брой съвпадения на позиции.

С оглед големината на парламентарните групи подкрепата от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога, заяви Цецка Цачева. Останалите три политически сили са "България без цензура", "Атака" и АБВ.

По-рано трите дами, които водят преговорите от името на ГЕРБ, излязоха с обща позиция и обвиниха Радан Кънев, че действа деструктивно на възможностите за съставяне на правителство. Поведението на Реформаторския блок коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.