Актрисата Сара Бернар е заснета в 2-минутен филм през 1900 г.

23 април е световният ден на книгата и авторското право, като тази година на датата се честват и 450 години от рождението на Уилям Шекспир.

Един от най-емблематичните герои на английския бард е Хамлет от едноименната трагедия. В него на екрана са се превъплъщавали стотици актьори, сред които Иън Маккелън, Инокентий Смоктуновски, Кристофър Плъмър, Ричард Чембърлейн, Стелан Скарсгард, Мел Гибсън, Кенет Брана, Итън Хоук, Дейвид Тенант.

Виж още: "Аскеер" за Леонид Йовчев като Хамлет

Най-награждаваната екранизация печели четири награди "Оскар", като става първия британски лауреат в категорията "филм на годината" (1948). Режисирана е от сър Лорънс Оливие, на когото носи "Оскар" за най-добър актьор в главна мъжка роля плюс "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция.

Първият Хамлет в историята на седмото изкуство обаче е жена - легендарната френска актриса Сара Бернар, която в началото на ХХ век е сред първите звезди на театралната сцена, пробили и в киното.

Филмографията й включва осем заглавия, като първото е двеминутната сцена с дуела между датския принц и Лаерт от "Хамлет" - Le duel d'Hamlet. Късометражката е заснета през 1900 г. по повод световното изложение в Париж, година след постановката с нейно участие.

Тогава актрисата, наричана от съвременниците си Божествената Сара, е на 56. Отделно е записан и гласът й, но днес до нас е достигнала само нямата лента.