Актуални имена от световните музикални класации излизат да се вихрят от ранния следобед до малките часове на деня на Главната сцена на централния плаж в Бургас на 27 и 28 юли

Ограничено количество промо-фестивални билети на цена от 99 лв. е в продажба от днес чрез "Ивентим". 

Пъстрата програма на SPIRIT of Burgas тази година представя изпълнители от почти всички музикални жанрове: реге, хип-хоп, дръм енд бейс, пънк, соул, хардкор, дъбстеп и мн. др. 

Сред първите имена, които разкриха организаторите, са перлата Села Сю, Chase & Status DJ Live, реге легендата Little Roy, фестивалните зверове Che Sudaka, експлозивните Enter Shikari, както и поп-рап дуото Rizzle Kicks, впоследствие отпаднали от програмата.

Chase & Status бяха една от големите "изненади" на Spirit of Burgas 2012, което вероятно е причината да са едно от най-исканите имена от феновете за 2013-а! Е, остават само няколко месеца до завръщането им на главната сцена, отново в компанията на MC Rage.


Села Сю е едва 23-годишна, но за няколко години успя да събуди Европа от дълъг музикален сън. Тя израства в белгийско селце. Започва да пише песни още като тийнейджърка, качва няколко парчета в профила си в MySpace и за отрицателно време събира десетки хиляди гледания.

Първият й сингъл Raggamuffin веднага я изстрелва в класациите, а последвалите го хитове Crazy Vibes, This World и Summertime я утвърждават като един от най-надеждните млади таланти.

Little Roy е сред първите ямайци, които започват да популяризират растафарианството извън границите на Ямайка и един от първите реге изпълнители, които бележат комерсиални успехи с реге парчета.

Little Roy има няколко албума зад гърба си, но последният му - Battle for Seattle, с кавъри на песни на "Нирвана" в реге вариант, причинява истинско земетресение в музикалните среди. Би Би Си го определя като "смела и блестяща колекция от кавъри", а Ноел Галахър изригва: "Това е може би най-великото нещо, което някога съм чувал!".

Rizzle Kicks привличат както хип-хоп меломани, така и фенове на поп музиката. Първият им сингъл Down With The Trumpets веднага се изстрелва в Топ 10, а от Топ 40 не слиза цели 13 седмици. Той бързо е последван от Heart Skips A Beat в колаборация със звездата от "X Factor" Оли Мърс, след което идва Mama Do The Hump, превърнал се в един от най-продаваните сингли на 2012-а.

Енергичните и забавни живи участия им донесоха славата на страхотна фестивална банда. В момента Rizzle Kicks работят по втория си студиен албум, парчета от който щяхме да чуем на Spirit of Burgas 2013.

Историята на Che Sudaka е изключително интересна: емигрирайки от Аржентина и Колумбия, попадат в Барселона, където случайна среща ги отвежда на една от най-големите световни сцени. С усърдна работа, много креативност и още повече увереност в успеха Che Sudaka печелят уважението и симпатиите на публиката, както и репутацията на една от най-живите и луди групи на живо.

Британската банда Enter Shikari дебютира през 2003 г. Трудно някой би се наел да определи стила им, но миксът от хардкор, пънк и брейкбийт-техно бързо се превръща в тяхна запазена марка.