Какво казаха лидерите на 5-те най-големи формации в парламента

На първото заседание на 43-то Народно събрание лидерите на всяка една от политическите сили получи правото да изнесе слово по случай започването на работата на парламента. 

Ето какво казаха в общи линии партийните лидери:

ГЕРБ с три варианта за евентуален кабинет

В речта си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов маркира три варианта за бъдещето на евентуален кабинет, като отхвърли идеията за нови избори зимата.

Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии да разговаряме. Готов съм да нося отговорност и в трите варианта. Знам, че това може да е пагубно за ГЕРБ, но по-пагубно ще е за държавата да има избори през зимата, категоричен беше Борисов.

БСП няма да отстъпи от "червените линии"

Лидерът на БСП обяви, че неговата партия няма да отстъпи от предварително начертани "червени линии". Той обяви, че БСП ще се държи като отговорна опозиция. Въпреки това Миков изрази смущение от прекомерната пъстрота на парламента.

"Няма как да не изпитваме чувство на известно смущение от това, че конфигурацията в новия парламент е прекалено пъстра. Конфигурацията в новия парламент е много разнообразна и пъстра. Представени са общо 8 партии и коалиции – прави ли това 43-тото Народно събрание най-представения парламент? 

Какво кара хората да се дистанцират от политиката? Това са част от въпросите, които са важни днес, но трябва да помислим и за средствата за оздравяване на обществото, да върнем доверието на държавата. Последната година и половина беше от протести и полици – анализатори. Изборите ли решават всички проблеми? Силно се съмнявам в това. Сега се установява, че недоволството е налице", каза Миков.

"Сами по себе си изборите не решават нищо. Предупреждавахме за това, но не бяхме чути. Най-важната задача за всички нас е да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм", добави Миков.

Днес изпитваме последиците от решенията, които бяха взети не от 42-то Народно събрание, а през последните 25 г. неолиберален преход. Носим последиците от усещането за несправедливост и корупция. Всички политически сили следва да поемат своята отговорност. Необходимо е отговорно поведение от всички парламентарни групи, а не само от страна на онези, които ще подкрепят правителството, подчерта лидерът на БСП.

ДПС срещу антиевропейската политика

В изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че неговата партия ще подкрепи дясноцентристко правителство, но не и антиевропейска коалиция. Според него сме изправени пред едновременно резонансово трептене на няколко кризисни елемента: бюджетен дефицит, кризата с КТБ, здравната система, социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествени пазарни механизми, а пред скоби той постави националпопулизма.

"Днес не е време за реваншизъм, време е да четем историята не само като минало, а в реално време. ДПС е ключов гарант за демократичния процес, евроатлантическия цивилизационен избор. Демокрацията е в многообразието и това е смисълът на нашето твърдение, че можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме една от неговите опори", каза в заключение Лютви Местан.

Реформаторите на два гласа

От Реформаторския блок изказване имаха и двамата лидери на парламентарната група - Радан Кънев и Меглена Кунева.

Кънев заяви, че Реформаторския блок няма да допусне нарушаване на човешките права и европейски норми за толерантност към различните.

"Никога няма да допуснем зад хартата за човешките права да се опъва чадър на корупцията. Няма да допуснем смирението ни да се допусне в примирение. Ние всички трябва да приемем собственото си присъствие тук като необходимост и акт на лично смирение", заяви Кънев.

"За да постигнем целите ни, трябва да помним, че демокрацията е система, създадена да търси компромиси. Парламентът е възникнал, за да бъде поле на този компромис. Разпокъсаността на 43-тото НС ни помага да осъзнаем тези факти, които са в историята на парламентаризма. Трябва да търсим компромис, но не фалшивия”, обяви Радан Кънев.

Меглена Кунева прочете декларация от името на блока. "РБ осъзнава, че България е в криза, затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си. Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство. РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. РБ призовава търсенето на съгласие от наша страна да не ви подвежда. Категорична воля за председателство на ЕС като докажем, че можем да носим политическа отговорност. РБ ще работи за нова конституция", пише в декларацията.

"Патриотичния фронт" срещу етническите партии

Единият от лидерите на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов се обяви за отстраняване от властта на етническите партии. Симеонов очерта проблемите, чиито решения ще търси Патриотичният фронт в рамките на 43-тото Народно събрание изброявайки, че при липса, изучаване на дисциплината патриотизъм,държавата да субсидира българския фолклор.

За екологията той обяви, че ще предприемат драконовски мерки срещу нарушителите, както и незабавно налагане на мораториум, изготвяне на национална стратегия за опазване на българската гора.