Десетте най-добри парка са в Северна Америка, Испания, Австралия, Бразилия и Франция

"Стенли парк" във Ванкувър оглави класацията на най-добрите паркове в света за 2014 г. според потребителите на TripAdvisor.com.

Всъщност в третия по големина канадски град се намират около 180 градски парка, разказва сайтът на българите във Ванкувър VanBG.com.

На площ от около 1000 акра "Стенли парк" разполага с вековни дървета, градини с прекрасни цветя, площадки за децата, игрище за голф, алеи за велосипедисти и множество други атракции.

В "Стенли Парк" се намира и най-големият в света червен кедър. На воля във вечнозеления парк се разхождат и множество животински видове - катерички, патици, красиви птички.

Най-известната забележителност на Ванкувър е приютила и интересна колекция от индиански маски и тотеми, които са с огромни размери и разказват историята на първите заселници в Канада.

Любимо място за традиционния пикник на канадците през уикенда, "Стенли парк" е идеално място и за плаж в летните горещини. Разположен е на брега на океана, което позволява на туристите да се топнат във водата и да се разхладят.

На второ място в класацията на парковете се нарежда "Градината на боговете" (Garden of the Gods) в Колорадо Спрингс, щата Колорадо.

От шесто до 10-о място се нареждат Кингс парк и ботаническата градина в австралийския град Пърт, паркът Гюел в Барселона, най-големият парк в Сао Пауло - Ибирапуера, още един испански парк, Ел Ретиро в Мадрид, и Люксембургските градини в Париж.

Челната петица оформят още три парка в САЩ: нюйоркският Сентрал парк, Милениум парк, или Паркът на хилядолетието в Чикаго, който е най-големият в света, построен върху покрив (100 декара върху железопътна гара и огромен подземен гараж), и "Хай лайн" в Ню Йорк, намиращ се върху градска жп линия в Манхатън.