Средствата били отделени за подрязване на храсти

Пари за почистване на пътищата през зимата няма вече. Това обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

"Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото, уж за изрязване на храсти. Съответно сега пътищата не са подготвени, особено проходите в страната", обясни Павлова, допълвайки, че за рязане на храсти са изхарчени само 10 млн. лв.

Според нея, ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата.

Къде са готови да посрещнат зимата и къде не

Министърът представи карта на България, която показва кои области са готови за зимния сезон и кои не. 

С червено са отбелязани тези, които не са готови. Това са София област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян. 

В жълто са областите, които са не напълно готови, като Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Хасково и др. 

В зелено са готовите за зимния сезон. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Добрич, Велико Търново, Силистра и др.

Магистралите "Люлин" и "Струма" - в най-критични състояние

"Най-критично е състоянието на магистралите "Люлин" и "Струма". Там ситуацията е много притеснителна и давам пример. От необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини, имаме четири", поясни още Павлова.

"Въвеждаме ново правила, от което фирмите са леко притеснени, а именно шест часа преди започването на снеговалежа, на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови, запалени снегорините", обясни регионалният министър.