Относно Доналд Тръмп папата коментира, че предпочита да изчака действията на новия американски президент, преди да се изказва за него

На фона на встъпващия в длъжност американски президент Доналд Тръмп папа Франциск отправи сериозно предупреждение, че надигащият се популизъм и опасността от политически кризи могат да изведат на власт диктатори като Хитлер.

В интервю за испанския вестник "Ел Паис" папата заклейми използването на стени и бодлива тел с цел недопускането на чужденци на територията. Но той добави, че е твърде рано да бъде съден новият американски лидер, като поясни - "ще видим какво прави Тръмп".

В отговор на въпрос дали е разтревожен за надигащия се популизъм в Европа и САЩ, папата заяви, че кризите предизвикват страх и според него най-очевидният пример за европейски популизъм е Германия през 1933 г.

"Германия е разбита, има нужда да се изправи, да намери идентичността си, лидер, някой способен да я възстанови и ето го - млад мъж на име Адолф Хитлер, който казва "Аз мога, аз мога". И всички германци гласуват за Хитлер. Хитлер не краде властта - неговите хора гласуват за него и след това той унищожава своите хора.

Относно американския президент Тръмп папата казва, че ще изчака да види какво ще предприеме. 

Не ми харесва да съдя хората предварително. Ще видя какво прави и тогава ще имам мнение, коментир папа Франциск.

Кандидатпрезидентската двойка публично изрази несъгласие с папата по време на предизборната кампания, защото Франциск постави въпроса за християнската вяра на Тръмп на фона на плановете му да изгради стена по границата с Мексико.

Източник: "Дарик"