Актуален анализ в Capital.gr от главния икономист на ZuluTrade Василис Чапрунис

Един от най-лошите дни (а за някои и един от най-добрите) за последните години преживяха вчера валутните пазари поради неочакваното решение на швейцарската централна банка да се откаже от защитата на ниво 1,20 като минимална цена в евро / швейцарски франкове. Едно ниво, което защитаваше успешно през последните три години (от септември 2011 г.).

По обед, в 12,30 българско време много дилъри по света преживяха моменти на изключителна паника на работните си места.

Веднага след изказването на Швейцарската централна банка (SNB) валутата започна да намалява драстично, като главните играчи не можеха да предоставят котировки и ликвидността на пазарите в обменните курсове на швейцарския франк временно се замразиха.

Някои инвестиционни къщи от цял свят се принудиха да дадат цени дори на нива 0,72, докато други поддържаха ниво 0,90. Дори големите банки не бяха в състояние да контролират къде точно се намира пазарът - а имайте предвид, че подобно поведение на пазара не се беше случвало дори и в дните, когато се сринаха "Леман брадърс", или след ударите по кулите близнаци в Ню Йорк през 2001-ва.

Поскъпването на швейцарския франк с темпове 35-40% само за 15 минути определено е нещо, което ще остане като един от най-тежките дни в историята на Forex пазарите. Това е така, защото за съжаление първите оценки говорят за значителни щети, понесени от различни банки, инвестиционни дружества и частни инвеститори.

Междувременно онези късметлии, които имаха оборотни средства в швейцарски франкове, видяха сметките си да се увеличават значително.

Практиката през последните години някои да залагат в полза на запазване нивото на SNB, отварящи наистина важни позиции, често с голям ливъридж, този път се оказа фатална, като заличи за няколко минути не само печалбите, но и първоначалните инвестиции...

Този значителен спад, съчетан с несъществуваща ликвидност на пазара, прави невъзможно активирането на stop/loss поръчки, в резултат на което се наблюдават загуби на инвестираните капитали. Някои инвестиционни къщи със сигурност ще имат и примери със сметки с отрицателни салда.

За съжаление, този ден вероятно ще се запомни като болезнен и вреден, дори за мнозина обикновени хора, които имаха нещастието да поддържат ипотечен заем в швейцарски франкове от предишни периоди или по-специално с цени от 1,50 до 1,60 евро / франк.

Вместо да навлизам в подробности, бих искал да спомена един типичен разговор, който проведох с мой приятел - кредитополучател в швейцарски франкове, който се смееше и плачеше:

"... Приятелю мой Василис, взех заем в размер на 300 000 швейцарски франка, които бяха превърнати в 200 000 евро, за да си купя къща преди няколко години. Къща, която сега струва по-малко от 100 000 евро, докато това, което дължа, може да наближи и 300 000 евро... и да плащам данъци върху този заем... " Другите коментари на моя приятел кредитополучател разбираемо е трудно да се отразят тук...

Разбира се, валутният курс най-вероятно ще се коригира и премести далеч от крайните котировки, които видяхме вчера. Още вчера котировката се завърна до ниво над 1/1. Моята оценка е, че през 2015 г. валутата ще се коригира по-далеч и може да се върне отново до нива 1,20, дори и повече.

Това решение на SNB е много вероятно да крие други доста "тъмно" и странни сценарии. Въпреки че не ги одобрявам, си струва да споменем някои от тях.

Не е тайна, че SNB има тесни връзки и близка култура с Германия и там могат да знаят повече неща от нас.

Вероятно SNB "се тревожи", че освен неприятното икономическо развитие в еврозоната, скоро в различни страни, включително Гърция, ще има политически събития, които могат да доведат до по-нататъшно силен натиск над общата валута.

През последните месеци наблюдавам значителен натиск върху еврото, като съотношението EUR / USD достигна нива от 1,17 до 1,40.

В такава среда големи портфейли могат да предпочитат да купуват швейцарски франк спрямо еврото, а не щатски долари поради започнатото оскъпяване на доларовата котировка. Тази ликвидност на пазарите ще се заеме да покрие и SNB, ако възнамерява да поддържа нивото на валутния курс към 1,20.

Възможно е SNB да не е в състояние да се справи с такава комбинация / сценарий и да предпочита да остане в положение "off". Доколко това е свързано с предстоящите гръцки избори засега не мога да предположа.

​Василис Чапрунис, главен икономист на ZuluΤrade.com, е роден в Атина, Гърция, през 1969 г., има 18-годишен професионален опит на капиталовите пазари и най-вече на Форекс пазарите като управител, директор, главен анализатор и икономист.

Завършил е математика и финанси, както притежава международни и местни професионални сертификати. Преподава в университета на Пирея и има над 500 публикувани статии от 1999 г. насам - във вестници, финансови уебсайтове, икономически списания и др.

Носител на едни от най-успешните форекс търговски рекорди по отношение на валутни позиции, чрез публични препратки.

Източник: Capital.gr