Всички преференциални депозити и заеми ще бъдат извадени наяве

Изваждат на светло всички публични лица, техните роднини и свързани с тях фирми, които са имали консултантски договори с КТБ. Това се казва в една от предвидените законови промени, които депутатите подготвят по повод осветляването на политиците, ползвали се с преференции във фалираната КТБ.

Излизане на светло

Депутатите от анкетната комисия КТБ постигнаха пълно единодушие по въпроса, като до петък ще бъдат обобщени всички конкретни предложения. До края на следващата седмица пък се очаква законопроектът ще бъде внесен за гласуване в парламента. Промените бяха обявени от шефката на временната комисия Десислава Атанасова.

Това реално означава падане на банковата тайна и ще обхване няколко групи лица, които са имали отношения с КТБ.

Това на първо място са абсолютно всички физически и юридически лица, които са имали в банката депозити с преференциални лихви и по време на поставянето на трезора под особен надзор са променили договорите си, за да попаднат в кръга на гарантираните от държавата депозити.

В тази група, както вече бе обявено от премиера Бойко Борисов, влизат около 1000 лица - физически и юридически.

Освен преференциалните депозити, на светло ще бъдат извадени излязат и всички хора и фирми, теглили необезпечени кредити, които в последствие са били обезценени с над 50%.

Проверки на хората с публични длъжности, които имат отношения с КТБ

Освен това всички лица, които са имали отношения с КТБ, докато са заемали публична длъжност от създаването ѝ преди повече от 15 години досега, ще бъдат подложени на щателна проверка. Освен тях, на под проверката ще попаднат също така и техните семейства, както и на фирми, в които имат участие. Ще бъда огласени и консултантските договори с банката на този кръг лица.

На заседанието на комисията е направено предложение да се даде публичност и на политици, които са вземали заеми и от фирми, кредитирани от КТБ. Причината е, че именно по тази схема Цветан Василев е източил банката - раздавал кредити на кухи фирми, които са отпускали заеми на свързани с него юридически лица.

Виж още: Кой е ходил на крака при Цветан Василев

По законопроекта остава да се уточни кой точно ще взема решението за падането на банковата тайна. В работния вариант се предвижда това да е шефът на Фонда за гарантиране на влоговете, като решението ще се взема, когато някой трезор изпадне в процедура по несъстоятелност. Има идеи обаче такова правомощие да получи финансовият министър.

Източник: в. "Монитор"