Причината за протестите са скандални записи

Вече няколко дни продължават протестите срещу правителството на Никола Груевски в македонската столица Скопие, като този път недоволството на хората обхвана и втория по големина град в страната - Битоля.

Демонстрациите вече са спокойни

Протестът от вторник беше белязан от безредици и разгонване на хората със сълзотворен газ, в сряда демонстрацията премина сравнително спокойно, както и в четвъртък. И трите дни хиляди хора излизат по улиците на двата най-големи града в Македония.

По време на първата демонстрация срещу кабинета на Груевски пострадаха десетки протестиращи и полицаи, а 30 души бяха арестувани.

Причината за протестите

Протестиращите искат оставката на премиера Никола Груевски, след като лидерът на опозицията Зоран Заев огласи аудиозаписи, на които се чува как Груевски, ръководителят на разузнаването Сашо Миялков, министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на 22-годишния Мартин Нешкоски.

Младежът бил привърженик на управляващата партия и празнувал изборната й победа на централния площад в Скопие през 2011 г. Той поискал да се качи на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части "Тигри", отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на Мартин.

Според Никола Груевски става въпрос за "добре организиран партиен протест, в който са участвали и лица с престъпно минало".

В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица. Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Източник: Mediapool