Всяка втора жена в света е подложена на физическо или психическо насилие от страна на партньора си

Всяка година на 25 ноември се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е почетен през 1999 година с резолюция на ООН.

Според статистиките всяка втора жена в света е подложена на физическо или психическо насилие от страна на партньора си, а всяка пета била жертва или е била заплашена от сексуално насилие, пише сайтът Nasilie.eu, посветен на превенцията от домашно насилие.

Основният проблем на домашното насилие е, че най-често всичко остава скрито. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити.

Освен върху жените, домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци.

Виж още: Всяка пета българка е жертва на домашно насилие

Голям процент от децата, станали жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. "разстройство с прояви на агресивно поведение" в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори.

Източник: Nasilie.eu