В новия си филм британският актьор, който неотдавна бе номиниран за "Еми" с превъплъщението в съвременния Шерлок Холмс, се връща към 60-те - и рокендрола

Миналата година в "Дама, поп, асо, шпионин" неговият агент от британските служби, макар и с поддържаща роля, се нареди сред 10-те най-забележителни гей персонажи на 2011-а.

За най-известния му екранен герой - Шерлок Холмс, също се говори, че е с различна сексуалност, поне според някои фенове, които си съчиняват любовни сцени между него и д-р Уотсън (Мартин Фрийман, Билбо Бегинс от трилогията "Хобит").

Не мисля, че Шерлок е гей - но не е казано, че е непременно хетеросексуален, коментира преди време Къмбърбач. Според него детективът е изцяло погълнат от работата си и просто няма време да задоволи сексуалния си апетит.

Междувременно най-новата му роля също е хомосексуална - при това на действителна личност. Заедно с режисьора на сериала "Шерлок" Къмбърбач ще снима биографичен филм за мениджъра на "Бийтълс" Брайън Епстайн.

Фотогалерия: Биографично, от Холивуд

"Бийтълс" на разходка с корабче край бреговете на Маями, щата Флорида, при гостуването им в САЩ през февруари 1964 г. От ляво на дясно: Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни и Ринго Стар

Той подписва договор с групата през 1961-ва и умира през 1967 г. от случайна свръхдоза. През всичките тези години пази сексуалната си ориентация в тайна и освен към наркотиците, се пристрастява и към хазарта, припомня "Холивуд рипортър".

Проектът щял да разкаже "историята на човека, който организира най-голямото парти в света през 60-те, но в крайна сметка забрави да покани себе си".

Сред продуцентите е Том Ханкс, а режисьор е Пол Макгигън, заснел четири от шестте досегашни епизода на "Шерлок". Третият сезон на сериала, в който се очаква "възкръсването" на Холмс, е планиран за догодина.

Междувременно, както се случва напоследък - например с биографичните ленти за Алфред Хичкок и Труман Капоти, - се подготвя и друг филм за Епстайн, озаглавен "Петият бийтъл" (The Fifth Beatle), който ще екранизира предстоящ комиксов роман. 

Негов автор е продуцентът от индийски произход Vivek J. Tiwary, който е работил по мюзикъли като American Idiot на "Грийн дей" - и вече си е осигурил правата да използва песните на Ленън и Маккартни.