Майките ще имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Идеята е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, пише в. "24 часа". Според нея майките трябва да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина. 

В момента този отпуск, предвиден в чл. 167а на Кодекса на труда (КТ), е неплатен. Ако промяната бъде приета обаче, тези шест месеца ще се плащат от работодателите, а не от НОИ, както останалите 2 години.

Чл. 167а от КТ позволява този допълнителен отпуск за дете до 8-годишна възраст да се ползва както от майката, така и от бащата, обясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Шестте месеца допълнително майчинство ще могат да се вземат както на части, така и наведнъж. 

Бизнесът обаче е на противоположната позиция, допълва Мениджър Нюз. В началото на годината Българската стопанска камара (БСК) настоя за намаляване на платения годишен отпуск за майките за периода, в който са в майчинство. Идеята им е обаче за сметка на по-малкия отпуск да се получават повече пари.

Мотивът на БСК е, че България е сред държавите с най-дълго майчинство, по време на което също се полага платен годишен отпуск в размер на 20 дни годишно. Така, след като жената се върне на работа, автоматично й се полагат още 40 дни за двете години платен отпуск.

"Това практически ограничава достъпа до пазара на труда на млади жени, които са във възраст, в която могат да придобиват умения и квалификация и могат да участват по-активно и да израстват в кариерата", аргументира позицията на БСК нейният зам.-председател Димитър Бранков.