След ВТУ и Югозападният университет в Благоевград въвежда курсове по езикова грамотност за студентите си

От следващата година Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград въвежда допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си, съобщава БНТ. 

Причината за това е, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език и правят изключително много грешки в говоренето и писането си. 

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще обучава студентите на граматическите правила в българския език. Това прави Югозападният университет втория в страната, който въвежда подобна дисциплина, след като във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" тя е задължителна за студентите.

Според ръководството на учебното заведение масово зрелостниците, които влизат в университетите, не знаят елементарни правила от българския език.

Виж още: Затъпяваме бавно, неусетно почти​

"Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава", коментира проф. Антони Стоилов, зам.-ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски". 

За разлика от Велико търново, в ЮЗУ дисциплината се предвижда да бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета, независимо от специалността, която следват. 

Според проф. Стоилов ниската грамотност на студентите се дължи най-вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език още в ранните класове. По негови думи причината за липса на езикова култура е комплексна и се крие, както във възпитанието вкъщи и извън къщи, така и в училището.

Виж още: 40% от учениците в IX и X клас са функционално неграмотни​

Студентите одобряват идеята за въвеждането на допълнителни часове за грамотност.

От университета смятат, че за да се подобрят знанията на учениците, трябва да се санкционират и институциите и медиите най вече, които често допускат грешки.

Източник: БНТ