Според съда изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства

Софийският районен съд оправда обвинените по делото за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа "БКП - позор", Асен Генов и Цветелина Сърбинска, предаде БНР.

Причини за оправдателната присъда

Според съдия Мирослава Тодорова, няма събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души.

Официалната позиция на съда е, че изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства. Прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество, обоснова се съдът.

Друг факт, който облекчава деянието е, че може да се говори само за увреждане на паметника, а нанесената вреда е отстранима.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.

На 7 ноември 2013 г. Асен Генов от "Протестна мрежа" и още петима души - трима мъже и две жени, бяха бяха задържани, докато рисували със спрей паметника пред централата на БСП на "Позитано" 20. Фигурите бяха с розови глави, а в основата пише "БКП - Позор - Кой?". По-късно обаче четирима от тях бяха освободени. Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени в хулиганство.