Кината "Арена" започват излъчване на сезон 2013/14 от Кралската опера в Лондон. В програмата са пет опери и пет балета

Всяко от представленията пристига в киносалоните само няколко седмици след премиерата му в британската столица. Първото заглавие е операта "Турандот" от Джакомо Пучини, на 23 октомври, сряда, от 19 ч., с повторение в неделя, 27 октомври, в 16 ч.

Последната творба на композитора има прожекции в премиум залите на "Арена Младост" и "Арена Запад" в София, кино "Арена" в Гранд Мол - Варна, както и в салоните от веригата (KinoArena.com) в градовете Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен и Смолян.

Постановката на тази мрачна ориенталска приказка в Лондон е на режисьора Андрей Щербан, а декорът и маските, вдъхновени от китайския театър, са дело на Сали Джейкъбс. В титулната роля е Лиса Линдстрьом, която прави своя дебют в Кралската опера. В ролята на Калаф й партнира Марко Берти.

Видео: Nessun dorma в изпълнение на Тримата тенори и... Рафи

България е една от 20-те страни, където върви оперният киносезон. Всяко място е най-доброто в залата, уверява директорът на музикалната институция Каспър Холтен.

Заснемането се извършва с най-новата HD техника, като осем камери показват в подробности всички костюми, грим, декори и изпълнения, а съраунд звукът е с изключително качество. Всяка заснета постановка съдържа и кадри зад кулисите, които показват вълнуващи моменти от самата подготовка.

Билетите са по 25 лв., като цената включва ваучер за бутилка вино от 25 мл плюс шоколадово лакомство за антракта. В програмата за сезона, който продължава до следващото лято, са още:

"Дон Кихот" - 20 ноември (сряда) от 19 ч. и 24 ноември (неделя), 16 ч.
Нова постановка с хореография от Карлос Акоста по Мариус Петипа, за ценители на балетното майсторство.

"Сицилианска вечерня" - 18 декември (сряда) от 19 ч. и 22 декември (неделя), 16 ч.
В ролите: Марина Поплавская, Ервин Шрот, Браян Химел, Михаел Фоле, диригент Антонио Папано, режисьор на постановката - Щефан Херхайм. Първата голяма опера на Дж. Верди в пет действия - страстна и драматична, със силни арии и поразителни припеви.

"Лешникотрошачката" - 22 януари (сряда) от 19 ч. и 26 януари (неделя), 16 ч.
С хореография от Питър Райт по Лев Иванов, това е класическа постановка с музиката на Пьотр Илич Чайковски на най-обичания балет за всички времена, подходяща за малки и големи.

"Парсифал" - 19 февруари (сряда) от 19 ч. и 23 февруари (неделя), 16 ч.
Една от оперите от Рихард Вагнер, които се играят на сцените по цял свят по случай 200-годишнината от рождението на композитора. В ролите: Саймън О'Нийл, Джералд Финли, Уилард Уайт, Ангела Деноке, диригент Антонио Папано, режисьор на постановката - Стивън Лангридж.

"Жизел" - 26 март (сряда) от 19 ч. и 30 март (неделя), 16 ч.
Романтичният разказ за човешките страсти и свръхестествени сили по музика на Адолф Адам е една от най-завладяващите балетни постановки на всички времена. С хореография от Мариус Петипа по Жан Корали и Жил Перо.

"Дон Жуан" - 23 април (сряда) от 19 ч. и 27 април (неделя), 16 ч.
Никола Луизоти дирижира грандиозната трагикомедия на Моцарт в нова продукция от Каспър Холтен. В ролите: Мариуш Квиецен, Алекс Еспосито, Малин Бистрьом, Вероник Жен.

"Спящата красавица" - 21 май (сряда) от 19 ч. и 25 май (неделя), 16 ч.
Една от най-обичаните класически балетни постановки, по музика на Чайковски, с хореография от Мариус Петипа.

"Зимна приказка" - 18 юни (сряда) от 19 ч. и 22 юни (неделя), 16 ч.
Хореографът Кристофър Уилдън създава първия си балет по Шекспирова пиеса, като разглежда ревността, разкаянието, опрощението и смирението - една вечер, изпълнена със силни емоции.

"Манон Леско" - 23 юли (сряда) от 19 ч. и 27 юли (неделя), 16 ч.
След изключително популярната "Тоска" Джонатан Кент се завръща с нова дългоочаквана постановка на ранния шедьовър от Пучини с участието на Кристин Ополай и Йонас Кауфман. Участват още Кристофър Малтман и Маурицио Мураро, а диригент е Антонио Папано.