Ако сте се чудили какво представляват еднооките талисмани на Лондон 2012 - това са две анимирани капки разтопен метал от стоманолеярната в Болтън, "родени" при отливането на последната конструкция за Олимпийския стадион

Летните игри, в 30-ото си издание, приключиха, но в края на август британската столица посреща параолимпийците, които също си имат талисман - Мандевил, кръстен на болницата "Сток Мандевил"  в Бъкингамшър, където през 1948 г. е организирано спортно състезание за хора с увреждания.

Уенлок пък носи името на градчето Мъч Уенлок в графство Шропшър, където през 1850 г. д-р Уилям Брукс организира местни олимпийски игри, допринесли за възстановяване на олимпийско движение и основаването на МОК.

Повърхността на човечетата е в цвят "металик" за огледален ефект, единственото им око всъщност е камера, а на челата си носят жълти светлинки (като символ на прочутите лондонски таксита) и инициалите си.

Още при представянето им през 2010 г. организаторите обясниха, че децата, до които се допитали, предпочитали не просто пухкави животинки, а герои с биография.

За създаването на сюжет около тях се е постарал писателят Майкъл Морпурго ("Боен кон"), като междувременно са създадени и анимационни филмчета.

Различни сувенири с Уенлок и Мандевил, вкл. в цветовете на британския флаг, плюс талисмана на домакините - лъвчето Прайд, могат да се намерят в онлайн магазина на London2102.com. В 20-сантиметровата си версия двамата струват 10 лири.