Очакваното повишение е в рамките на предварително обявеното. Средното увеличение на битовите клиенти на регулирания пазар е 9,79%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие окончателно решение за нови по-високи цени на електроенергията, които трябва да влязат в от 1 октомври, информира "Дарик".

Цената за ЕВН

За битовите клиенти на ЕВН увеличението е съответно 9,70% при дневната енергия и 9,35% при нощната.

Цената за "Енерго-Про"

За битовите клиенти на "Енерго-Про" повишението е с 9,80% на дневната и с 9,51% на нощната енергия.

Цената за ЧЕЗ

Цената на електроенергията за крайните битови клиенти на ЧЕЗ се повишава с 9,97% при дневната и с 9,84% при нощната енергия.

Виж още: Васил Щонов: Имало е политически натиск върху ДКЕВР

Цената за НЕК

ДКЕВР увеличава цената, по която общественият доставчик НЕК продава електрическа енергия на крайните снабдители от 114,10 лв. за мегаватчас на 125,32 лв. на мегаватчас, което е повишение от 9,83%.

Цената "задължения към обществото" се увеличава от 17,37 лв. на мегаватчас на 18,93 лв. на мегаватчас. Така се повишава и електроенергията на небитовите потребители на свободния пазар, присъединени към мрежата средно и високо напрежение съответно с 2,2 и 1,6%.

Две смети

Във фактурите ще бъдат обозначени два подпериода - по старите цени до 1 октомври и по новите цени.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, "Енерго Про" и ЕВН вече съобщиха, че ще дадат възможност на клиентите си сами да отчетат показанията на електромерите си към 30 септември във връзка с промяната на цената на електроенергията от 1 октомври.

Клиентите на трите ЕРП-та, които направят самоотчет, трябва да подадат информацията до дружествата, като клиентите на ЕВН имат време да го направят до 3 октомври, а на ЧЕЗ и "Енерго Про" - до 7 октомври.

Отчитане

Самоотчитането няма задължителен характер, а за клиентите, които не са подали показания, потреблението през отчетния период ще се разпредели пропорционално на дните преди и след промяната на цената.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД ще започне извънредно отчитане на електромерите на своите клиенти, като с цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 302 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивния ден.

Виж още: Светла Тодорова: Токът може да поскъпне с 50%