Премиерът Ципрас заяви, че ако хората гласуват с "Да" на референдума, няма да е този, който ще продължи политиката на икономии

Гърция няма да плати транша си към Международния валутен фонд (МВФ) днес, предаде РИА Новости. 

Няма да платят

Днес финансовият министър на страната Янис Варуфакис потвърди официално разпространената вчера информация, че закъсалата държава няма преведе сумата от 1,6 млрд. евро. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас свика извънредно заседание на кабинета след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати ново предложение за намиране на изход от кризата. Турският премиер Ахмед Давутоглу пък обяви готовността на страната си да помогне на Гърция.

Днес изтича срокът, в който Гърция трябва да плати вноска от 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд. От Атина обявиха, че това няма да стане. На практика това означава фалит за южната ни съседка.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че е готов за преговори с европейските лидери. Той заяви, че ако те предложат сделка тази нощ, Гърция ще направи дължимото плащане.

Кредиторите, от своя страна, обявиха, че Гърция няма да получи нова оферта. По думите на немският канцлер Ангела Меркел, сегашното предложение е "щедро".

Тя припомни, че Гърция все още има един ден да приеме плана за заеми срещу реформи. Западните лидери призоваха гърците да гласуват с "Да" на предстоящия референдум.

Според източници от Атина, днес Алексис Ципрас е звънял на председателите на Еврокомисията и Европарламента. Той искал финансовата помощ за Гърция да продължи до народното допитване в неделя. Отговорът бил "не", съобщава Нова телевизия.

Виж още: Европа се готви за краха на Гърция

Хиляди в подкрепа на референдума

Междувременно Ципрас прикани хората да гласуват с "Не" на референдума и заяви, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите, предписани от кредиторите. Въпреки това той отказва да се занимава с осъществяване на подобни мерки, съобщиха Ройтерс и ДПА.

"Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем, ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят", каза Ципрас по държавната телевизия, отговаряйки на спекулациите, че ще трябва да подаде оставка, ако на референдума на 5 юли гърците гласуват за приемане на споразумение "реформа срещу помощ", което той винаги е отхвърлял.

Виж още: БНБ: Гръцките банки в България са стабилни

Снощи хиляди хора се събраха на демонстрация в центъра на Атина в подкрепа на гласуване с "не" на референдума.

Източник: ДПА, Ройтерс, Нова телевизия,