Цветанов заяви, че вярва в справедливостта на ВКС

До месец ще стане ясно каква ще е съдбата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е обвинен за злоуптреба с правомощия. Делото, по което бившият вътрешен министър беше осъден на 4 години затвор, в момента е на последната инстанция.

Позицията на обвинението

Според прокуратурата Цветанов съзнателно е нарушил закона, като 6 пъти е отказал да приложи на СРС-та спрямо трима души, въпреки съдебното разрешение за подслушване.

Отказът обаче е довел до възпрепятстване на разкриването на тежки престъпления. Прокурорът подчерта, че по този начин Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

Защитата

"Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение", заяви в пледоарията си германският защитник на Цветанов Ханс Петер Ул.

В пледоарията си адвокатът подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност.

Ул наблегна на факта, че след като има съдебно решение, като вътрешен министър е трябвало да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС или да не го направи.

Цветанов вярва в справедливостта

От своя страна Цветанов заяви, че вярва в справедливостта на ВКС и в това, че законът ще възтържествува.

"Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите", каза Цветанов.

Източник: Нова телевизия